Arka koltukta emniyet kemeri takmayana para cezası

Araç sahiplerini ve yolcuları ilgilendiren emniyet kemeri kullanımı ile ilgili denetimler sıklaşıyor. İçişleri Bakanlığı valiliklere emniyet kemeri kullanımı ile ilgili genelge gönderdi. Buna göre arka koltukta da emniyet kemeri takmayanlara para cezası verilecek.

Arka koltukta emniyet kemeri takmayana para cezası
29 Ekim 2016 Cumartesi 13:50

İçişleri Bakanlığı valiliklere emniyet kemeri takma zorunluluğu ile ilgili genelge gönderdi. Trafikte alınan tedbirlerin artırılarak, ölümlü kaza oranı düşürmeyi hedefleyen bakanlık, emniyet kemeri kullanımının alışkanlık haline getirilmesini hedefliyor. Denetimlerin daha da sıklaşacağı belirtilen genelgede emniyet kemeri takmanın zorunluluğu belirtiliyor. Emniyet kemeri takmayan sürücülere ceza puanı ve para cezası gibi cezalar uygulanacak. 

Ölümlü trafik kazası oranının, 2020'ye kadar yüzde 50 civarında azaltılması için yeni stratejiler belirlendiği bildirilen genelgede, daha sıkı denetimlerin uygulamaya konulacağı kaydedildi. Genelgede, emniyet kemeri kullanımının, trafik kazalarında hayat kurtaran önemli bir faktör olduğuna ve ölüm ve yaralanmaları yüzde 75 oranında azalttığı belirtildi. 

Sürücülerin ve yolcuların, kaza anında araç dışına savrularak, baş ve bedenlerin aracın değişik aksamlarına çarpması sonucu beyin travması geçirdikleri, devrilen araçların altında kaldıkları, hayat boyu engelli kalacak şekilde yaralandıkları veya hayatlarını kaybettikleri belirtilen açıklamada, emniyet kemerinin alışkanlık haline getirilmesinin önemine dikkat çekildi.

Ticari taksiciler yolcuya örnek olmalı

Özellikle taksicilerin araç hareket etmenden emniyet kemerini takarak yolculara örnek olması gerektiği ifade edilirken, araç içerisinde bulunan tüm emniyet kemerlerinin kullanılması zorunluluğu bulunuyor. Bu konuda trafik polislerinin emniyet kemeri konusundaki denetimlerinin sıklaştırılması belirtildi.

Şehirlerarası otobüs yolcularının da emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunduğu vurgulanan genelgede, araç hareket etmeden önce sürücü veya muavin tarafından yolcuların emniyet kemeri takması gerektiği konusunda görsel ve işitsel yöntemlerle tüm yolcuların uyarılması istendi. Genelgede, trafik polisi ile jandarmanın bu konuya yönelik denetimlerinin artırılması talimatı verildi.

Kemer takmayana ceza kapıda

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, emniyet kemeri bulundurmamanın ve kullanmamanın cezası, 2016 için 92 lira olarak uygulanıyor, sürücülere de 15 ceza puanı veriliyor. Arka koltuklarda seyahat eden yolcularında araç hareket halindeyken emniyet kemeri takması zorunluluğu bulunuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.