Anayasanın 120. maddesi - Ohal maddesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu sonrası açıklamasında Türkiye geneli OHAL ilan edildiğini bildirdi. Peki Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na Ohal ilan etme yetkisini veren Anayasanın 120. maddesi nedir? Anayasa'daki ohal maddesi ne? İşte Anayasa 120. madde.

Anayasanın 120. maddesi - Ohal maddesi
20 Temmuz 2016 Çarşamba 23:37

Anayasa'daki 120. madde Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda görüş alındıktan sonra Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen OHAL'i içerir. OHAL belirli bir süreyle ilan edilir ve sürekli uzatılabilir. 

İŞTE ANAYASA'NIN 120. MADDESİ

III. Olağanüstü yönetim usulleri

A. Olağanüstü haller
1. Tabiî afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilânı
MADDE 119. – Tabiî afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.

2. Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilânı

MADDE 120. – Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.



OHAL'de neler olacak? OHAL kararı ile hayatımızda neler değişecek? Öğrenmek için TIKLAYINIZ


3. Olağanüstü hallerle ilgili düzenleme

MADDE 121. – Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmî Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

119 uncu madde uyarınca ilân edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15 inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir.

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Resmî Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet - 7 yıl önce
sayın devlet buyuklerım bu anayasanın ıcerısın de yaşa takılıpta emeklılıgımız 5 yıl uzamıştır buanayasa değişiklı gerıye donuk yasa da varmı bılındıgı gıbı ozel sektorde yas gectımı işten cıkarmalar fazlalsıyor onun ıcın iş bulmamız zor eger bu yasa da olursa cok ıyı olur