AK Parti ve MHP 6 maddede uzlaştı - İşte o maddeler

Başbakan Binali Yıldırım ve Devlet Bahçeli'nin görüşmesi merakla bekleniyordu. AK Parti ve MHP arasında gerçekleşen Anayasa Değişikliği görüşmesinde önemli karar çıktı. İki Genel Başkan, 6 maddede uzlaşma sağladı.

AK Parti ve MHP 6 maddede uzlaştı - İşte o maddeler
28 Aralık 2016 Çarşamba 08:40

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gerçekleştirdiği Anayasa Değişikliği görüşmelerinin detayları ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin değişiklik yapılacak Anayasa'da belirlenen 6 madde merak ediliyor.

Yıldırım ve Bahçeli'nin görüştüğü Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin anayasa değişiklik teklifinde yapılacak 6 madde şu şekilde;

-- Bakanların dışarıdan atanmasına ilişkin hükümler, teklifte olduğu şekli ile korunacak. Ancak göreve başlama şekilleri ile ilgili değişikliğe gidilecek. Cumhurbaşkanı tarafından atanan bakanlar, TBMM'de yemin ederek göreve başlayacak.

-- Cumhurbaşkanı adayı olmak için aranan özellikler arasında yer alan "doğuştan Türk vatandaşı olmak" ifadesi de değiştirilecek. Yerine nasıl bir tanımlama konulacağı, önümüzdeki günlerde kesinleşecek.

-- Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) olarak ismi değiştirilen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçiminde bazı düzenlemeler yapılacak. Üyelerin geldikleri kaynaklar çeşitlendirilecek. Üye sayısının değiştirilmesi de tartışılıyor.

-- Teklif, askeri yargıyı kaldırıp burada çalışan hakim ve savcıların sivil mahkemelere atanmasını öngörüyordu. Gelen talepler doğrultusunda askeri hakim ve savcıların sivil mahkemeler yerine Adalet Bakanlığı ya da başka birimlerde görevlendirilmesi düşünülüyor.

-- Cumhurbaşkanı yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili bazı hükümlerin konulması planlanıyor.

-- Uygulamasında çeşitli sıkıntılar doğurabileceği gerekçesiyle tartışmalara neden olan yedek milletvekilliği uygulamasında değişiklik yapılması konusunda uzlaşıldı. Kontenjan milletvekilliği uygulaması tartışıldı, ancak daha sonra bu maddenin tamamen metinden çıkarılması benimsendi.

Kaynak:Sabah

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.