AB Bakanı Ömer Çelik'ten AB'ye HDP cevabı

AB Bakanı Ömer Çelik, HDP milletvekillerinin tutuklanmasının ardından yapılan açıklamalara sert şekilde karşılık verdi.

AB Bakanı Ömer Çelik'ten AB'ye HDP cevabı
07 Kasım 2016 Pazartesi 13:58

AB bakanı Ömer Çelik, AB büyükelçilerini toplantıya çağrılmıştı. Türkiye'nin hündeminde olan konuların görüşüldüğü toplantının ardından konuşma yapan Bakan Çelik, HDP'ye yöneli soruşma nedeniyle sert açıklamalarda bulundu.

HDP'ye yönelik yapılan soruşturmanın partiye değil teröre destek olan kişilere yapıldığına vurgu yapan Çelik, ""Çeşitli vesilelerle AB'nin aldığı pozisyonlara ilişkin rahatsızlıklarımızı kendileriyle paylaştık. 15 Temmuz'dan sonra AB'li liderlerin dünyaya fiili ve güçlü mesaj vermek için Türkiye'ye gelmesini beklerdik. Sayın Merkel'in bir lafı var birbirimiz hakkında değil birbirimizle konuşalım. Sürekli Türkiye hakkında konuşmak bir AB politikası olmamalı.Türkiye hakkında konuşacaksak, katılım toplantıları çerçevesinde konuşabiliriz. Eğer Türkiye olağanüstü toplantıya davet edilecekse, bu terör saldırıları sonrasında olmalıdır. Bizim esas önemsediğimiz, Türkiye AB ilişkilerinin anlamlı şekilde yürümesidir. " diye konuştu.

Teröre destek vermesi kabul edilemez

Dokunulmazlıkların tüm milletvekilleri için haldırıldığını hatırlatan Bakan Çelik,  "Halkın oy verdiği herkese saygı duymak zorundayız. Ama bir vekil seçildikten sonra teröre destek veriyorsa, bunu kabul edemeyiz. Vekiller tabi ki hür biçimde siyasetini yapmalıdır. Ama bunun yerine halkın ihtiyaçları için siyaset yapmaktansa, terör örgütünün temsilciliğini yapıyorsa bunu kabul etmeyiz.Meclis'teki diğer iki partinin başkanları dahil tüm vekiller mahkemenin çağrısına uyup ifade verecek. Bunlar mahkemeyi tanımayacak ve ifade vermeyecek. Önce seçilmişler kurumlara saygı göstermeli." ifadesinde bulundu.

Çözüm sürecinde silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi istendiğinde ilk karşı çıkanın HDP olduğuna değinen Çelik, şu açıklamarı yaptı:

Belçika PKK'yı görmeyerek insan hakları sözleşmesine saldırıdır

Bugün de yükselen Türkiye karşıtlığı, Türkiye ile alakalı değildir. Herkes kendi iç siyasetinde bunu kullanarak Avrupa değerlerini sabote etmektedir. Mantıklı bir şekilde, resmi platformlarda konuşmalıyız. Türkiye-AB ilişkileri stratejiktir. Hükümetlerimiz, dünyayla ilişkilerini sürdürürerek yoluna devam etmektedir. AB ilişkilerinde çok kırılgan durumdayız. Belçika'daki bir mahkemenenin PKK'yı terör örgütü olarak görmemesi insan hakları sözleşmesine saldırıdır.

AB açıklamalarında kişiselleştirme yapılıyor

AB tarafından yapılan açıklamada bir kişiselleştirme var. Demirtaş ve Yüksekdağ isimlerinden bahsediliyor. Biz kimsenin, hangi parlamenter olduğuyla ilgilenmiyoruz. Ama siz bir TBBM vekiliyle toplantı yapıyorsanız ve yanınızdaki PKK terör örgütü değildir diyorsa, sizin çifte standartınız vardır. Bunu DEAŞ'ı savunmaktan farkı yoktur. Bugün 'PKK terör örgütü değildir' diyen mahkeme, yarın 'DEAŞ terör örgütü değildir' de diyebilir. Siyasi çözüm hükümet, siyasi çözüm meclistir. Bir kimse meclisi terk ediyorsa, halka ihanet ediyordur. Kimsenin meclisi terk etmemesi lazım. Sözün gücüne uygun davranış sergilemenin yeri TBMM'dir. Ama illegal grupların faaliyetlerine dayalı bir siyaset yürütecekseniz, meclisi terk edersiniz.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.