AB Bakanı Bozkır'ın vize ve mülteci açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, mültecilerin Avrupa'ya gönderilmesiyle ilgili, "20 Mart'tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan'dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa'ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak." dedi.

AB Bakanı Bozkır'ın vize ve mülteci açıklaması
20 Mart 2016 Pazar 14:08

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, mültecilerin Avrupa'ya gönderilmesiyle ilgili, "20 Mart'tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan'dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa'ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak." dedi.

Suriyelilerin Avrupa'ya gönderilmesi 4 Nisanda başlıyor

Bozkır'ın AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkiye, 20 Mart itibarıyla Yunan adalarına giden tüm illegal göçmenleri, Türkiye'den gelmiş olmaları kaydıyla Türkiye geri alacak. Bunlar karşılığında da her biri için bir Suriyeli misafirimiz kamplardan legal olarak Avrupa ülkelerine insan onuruna yakışır şekilde gidecek. Bu illegal olarak Türkiye dönen göçmenlerin, hiçbir zaman bir daha legal olarak gitme şansı olmayacak. Dolayısıyla burada caydırıcı psikoloji var. 'Ben gitmeyeyim, sıram geldiğinde gideyim, denizlerde hayatımı riske etmeyeyim, oraya gitsem bile bir daha legal olarak gitme şansım olmayacak. Her halükarda geri gönderileceğim.' psikolojisi, bu sorunun çözümü için önemli. 20 Mart'tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan'dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa'ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak." ifadesinde bulundu.


Anlaşma daki 3 milyar avronun 2016 için Suriyeli göçmenlere harcanma unsuruna değinen Bozkır, "Bunun mesela Kızılay'a verilmesi ve bu paraları Kızılay'ın harcaması, ardından da bunun hesabının bizim yıllardır yaptığımız metotlarla AB ile görülmesi şeklinde bir formül var. Bu gerçekleşirse paranın süratle gelmesi, süratle işleme konulması, sonuçlarının da süratle görülmesi ve Suriyeli kardeşlerimizin illegal göçe temayül psikolojilerinin sonlandırılması mümkün olacak" dedi.

Vize problemi Haziran'da kalkıyor

Bozkır, "AB ülkelerine, Schengen bölgesine girmek için 36 yıldır çeşitli sıkıntılarla vize kuyruklarında bekleyerek, vize alamayarak yaşanan hak etmediğimiz bir durum inşallah haziran ayında ortadan kalkacak." diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.