2017 sonuna kadar 115 meslek zorunlu hale getirilecek

2017 yılı sonuna kadar 115 meslek zorunlu hale getirilecek. Konuya ilişkin açıklama, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman'dan geldi. İşte detaylar...

2017 sonuna kadar 115 meslek zorunlu hale getirilecek
23 Ekim 2016 Pazar 18:45

2017 sonuna kadar 115 meslek zorunlu hale getirilecek. Konuya ilişkin açıklama yapan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, 2017 sonuna kadar 115 mesleği zorunlu hale getireceklerini belirtti.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (BTSO) yapılan açıklamaya göre, BTSO Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi'nin (MESYEB) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Karaman, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Sınav ve belgelendirme alanında 2014'te 30 kuruluş varken bu sayının bugün 60'a yükseldiğini vurgulayan Karaman, sırada bekleyen 65 kuruluşun daha olduğunu bildirdi.

Çalışmaları hassas bir şekilde yürüttüklerinin altını çizen Karaman, şunları kaydetti:

"Sisteme dahil olma noktasında yoğun taleple karşılaşıyoruz. Ancak biz bu sayıyı arttırırken kesinlikle kaliteden taviz vermeyeceğiz. 341 meslekte ulusal yeterlilik yürürlüğe girdi. Bunların 186 tanesinde sınav yaptık. 2017 sonuna kadar 115 mesleği zorunlu hale getireceğiz. Belgelendirme konusunda herhangi bir öteleme kararının bulunmuyor. Çalışanlara belge soruldu ancak cezai işlem henüz uygulanmadı. Şu an yaşanan süreci geçiş süreci olarak görüyoruz. Rehberlik sonrası teftişlerin yapılacak ve belgesi olmayan işçi çalıştıran kurumlara 518 lira ceza uygulanacak. 48 zorunlu meslekte şu ana dek 60 bin belgelendirme yapıldı. SGK ile ortak bir çalışma yaparak bu mesleklerde çalışan kişi sayısını tespit ettik. SGK'ya kayıtlı, zorunlu mesleklerde çalışan sayısı 1 milyon 800 bin. Bu sayıya bakarak kurumlarımızın mesailerinin oldukça yoğun geçeceğini söyleyebiliriz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.