Sahte para nasıl ayırt edilir

Sahte paralar elinize sahte para geçtiğinde değiştirilmesi söz konusu değildir. Bu gibi durumlarla mağdur olmamak için aşağıdaki yöntemlerle elinizdeki banknotun sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz. Gerçek bir parada bulunması gereken özellikler şunlardır.

Sahte para nasıl ayırt edilir
25 Mart 2017 Cumartesi 20:32

Kağıt Kalitesi

Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Elinizdeki paranın sert, pürüzlü ve üzerindeki yazıların soluk olamasına dikkat etmelisiniz.

Atatürk Resmi

Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda Atatürk görselinin olup olmadığını kontrol edin. Sahte olmayan banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk'ün yer aldığı bir görsel görünecektir.

Emniyet Bandı

Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin.

Holografik Şerit

Bu şerit banknot tasarımına uygun bazı motiflerden oluşmaktadır. Elinizdeki paraya farklı açılardan baktığınızda bu motiflerin parlak bir yansıma vermesi gerekir. Parayı farklı açılara çevirdiğinizde dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de elinizde paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir.

Kabartma Baskısı

Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur. Örneğin fotoğrafta görüldüğü gibi 50 TL'nin üzerinde kabartma baskısı vardır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.