Darbe ihaneti 'Komutanlar ocağı'nın sonu oldu

171 yıllık tarihinde Cumhuriyet döneminde 5 genelkurmay başkanı çıkaran, 8 yıldır da havacılar yetiştiren Işıklar Askeri Lisesi, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yürütülen çalışmalar kapsamında kapatıldı.

Darbe ihaneti 'Komutanlar ocağı'nın sonu oldu
07 Ağustos 2016 Pazar 11:25

BURSA (AA) - Sultan Abdülmecid döneminde "Mekteb-i Fünun-u İdadi" adıyla açılan, günümüze kadar 4 harbiye reisi ile serasker, 5 genelkurmay başkanı ve çok sayıda kuvvet komutanı yetiştiren 171 yıllık Işıklar Askeri Lisesi, FETÖ mensubu askerlerin darbe girişiminin ardından yürütülen çalışmalar kapsamında kapatılmasıyla sessizliğe büründü.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, uzun yıllardır çok sayıda genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı çıkardığı için "komutanlar ocağı" olarak nitelendirilen Işıklar Askeri Lisesi, Sultan Abdülmecid döneminde, bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirilmesiyle açıldı.

"Mekteb-i Fünun-u İdadi" adı altında 15 Şubat 1845'te eğitim vermeye başlayan lise, 171 yıllık tarihi boyunca ordu kademesine önemli isimler yetiştirdi. 15 Temmuz darbe girişimine kadar eğitim verilen binanın yapımı ise Sultan Abdülhamid zamanında 1890'da başlatılıp, 1892'de tamamlandı.

Yunanların Bursa'yı işgal etmesinden bir hafta önce tarihinde ilk kez kapısına kilit vurulan lise, Kurtuluş Savaşı'nın ardından 28 Kasım 1922'de "Askeri İdadi" adıyla yeniden açıldı.

Milli Savunma Bakanlığının yönetimine 1926'da girerek "Bursa Askeri Lisesi" adını alan "Komutanlar ocağı", 31 Temmuz 1961'de lağvedilerek ikinci kez kapatıldı.

İzmir'deki hava lisesinin 1974 yılında kapanmasıyla oradaki personel ve öğrencilerin Bursa'ya gelmesiyle Işıklar Askeri Lisesi adı altında eğitim öğretime başlayan okul, 2008'de de Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden Hava Kuvvetleri Komutanlığında devredilerek Işıklar Askeri Hava Lisesi adını aldı.

Son 8 yıldır "gökyüzünün yılmaz bekçileri" olmayı hayal edenlerin ilk adımını attığı lise, Osmanlı zamanında 4 harbiye reisi ile serasker, Cumhuriyet döneminde Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 genelkurmay başkanı yetiştirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına da hava lisesi mezunu 10 hava kuvvetleri komutanı yetiştiren kurum, özellikle son yıllarda uluslararası yarışmalarda aldığı ödüllerle adını duyurdu.

Askeri lise, FETÖ'nün darbe ihanetinin ardından yürütülen çalışmalar kapsamında kapatılmasının ardından sessizliğe büründü.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.