Radyo Yayıncılığı ve İşlevleri

Radyo Yayıncılığı ve İşlevleri

Radyo Yayıncılığı ve İşlevleri
17 Ekim 2016 Pazartesi 21:40

Radyo yayıncılığı denildiği zaman aslında aklımıza ilk gelen ve radyo yayınları sırasında tek araç olarak da kabul edilen mikrofondur. Yayın esnasında her türlü ileti ve sesler mikrofon aracılığı ile dinleyicilere aktarılabilmektedir. Bu sebeble mikrofon ayarlarını ve radyo programlarını bir uzman kadar, yayını yapan programcının da çok iyi derecede bilmesi gerekmektedir. Radyo programları, cihazlar ve mikrofon türleri bu durumda çeşitlilik göstermektedir. Radyo yayınlarında görsel olarak algınabilen herhangi bir nitelik veya görüntü unsuru yoktur. Bu durum yayının yapıldığı stüdyo ortamında başka seslerin yayına verilmemesini gerektirmektedir. Bu sessizlik, stüdyo ortamında kırmızı renkli uyarı ışıkları ile sağlanmaktadır.
Radyo yayınlarında iletiler ses yolu ile dinleyiciye aktarılması nedeniyle, içeriklerden daha çok programcının sesleniş biçimi dinleyicilerin dikkatini çekmektedir. Bu yüzden kullanılacak sesin o programa veya yayına uygun sesle verilmesi gerekmektedir.  Bunun yanında, mesajlar yazılı metinden okunsa dahi, okunur biçimde değil, anlatır biçimde olması kabul görmüştür. Bu iletiler elektronik araçlar ile sağlandığı için yayınlara bir kez verilmekte olup, tekrarlanması söz konusu olamaz. Ancak haberlerde ve bazı özel durumlarda bu istisna geçerli olmayıp, yinelenmesi gerekebilir.

Radyolar, ilk elektronik kitle iletişim aracıdır. Yaklaşık 80 yılı aşkın bir  süredir  toplumlara aralıksız hizmet sağlamaktadır. Radyolara güvenirlik özelliği kazandıran en etkili unsur, özel firmalar elinde olsa dahi, devlet tarafından denetime tabi olma zorunluluğudur. Ülkemizde radyo ve televizyon yayınlarının denetimleri RTÜK tarafından sağlanmaktadır.  Radyolar, hangi  sistem ve teknoloji ile yönetilse de, topluma karşı sorumlulukları olduğu için, bir takım işlevleri yerine getirmek zorundadırlar. Radyo yayınlarında dinleyicilerin istek, beğeni ve gereksinimlerini karşılayacak programlara yer verilmesi gerekmektedir. Bir başka ifade ile tanımlayacak olursak, canlı yayın esnasında dinleyiciye aktarılan konuların dengeli biçimde tutulması ve dinleyiciye yansıltılması önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Radyo yayınlarının işlevleri, diğer kitle iletişim araçlarının işlevleri ile benzerlik göstermektedir. Bu yazımızda, günümüzde en çok kullanılan iki işlev olan eğlendirme ve mal veya hizmetlerin tanıtılmasını detaylı olarak açıklamaya çalışacağız. Radyo yayınlarında insanların aklına gelebilen en büyük işlev aslında eğlendirme olarak tanımlayabiliriz. Çünkü günümüzde birçok dinleyici, radyoları genellikle bir müzik aracı olarak görmektedir. Bu sebeble eğlendirme, son yıllarda radyoların en çok  tercih verdikleri ve en çok katkı sağlayan bir işlevdir. Eğlence, müzik ve show programları radyoların vazgeçilmezi durumuna gelmiştir. Araçlarda, işyerlerinde, sokakta, evlerde ve sayamadığımız birçok yerde insanlar, müzik dinlemek için radyoları açmaktadır. Diğer bir ifadeyle radyonun “eğlendirme işlevini” yerine getirmektedirler. Radyoların işlevleri arasında sayabileceğimiz diğer bir unsur ise; mal ve hizmetlerin tanıtılması olarak gösterebiliriz. Bu işlevde kastedilmek istenen unsur veya vurgu aslında “reklam”dır. Çünkü radyolar reklamlar sayesinde ayakta kalabilmektedirler. Birçok firmanın vermiş oldukları kurumsal reklamlar yada tanıtıcı reklamlar ile radyo sahipleri kazanımlarını elde etmektedir. Reklam olmadan radyoların ayakta kalması günümüzde neredeyse imkansız hale gelmiştir.



Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte radyo yayınları artık yavaş yavaş stüdyo ortamından çıkmaya başlamıştır. Diğer bir ifadeyle radyo yayınları, internet üzerinden herhangi bir bilgisayara bağlanan mikrofon ve bir radyo programı yardımı sayesinde kolayca yapılabilmektedir. Günümüzde hızla yayınlan internet radyolarını bu duruma en güzel örnek olarak gösterebiliriz. Hatta bir çok ulusal radyo istasyonları, belediyeler, üniversiteler gibi kamu kurum ve kuruluşları dahi internet üzerinden yaptıkları radyo yayınları ile toplumlara ulaşmaya çalışmaktadırlar. Bu radyolara internet üzerinden arama motorları yardımı ile kolayca erişebiliriz.  Bu durumda internet üzerinden” radyo dinle” kelimesi ile erişebilen bir çok internet sitesi karşımıza çıkmaktadır. Buna güzel bir örnek  olarak “www.radyodinler.org” web sitesini örnek gösterebiliriz. Site üzerinde yayını bulunan radyolar, hitap ettikleri işlevsel alanlara göre kategorilendirilmiş olup, dinleyicinin kullanımına sunulmuştur.
Radyo yayıncılığı ve işlevleri hakkında bazı detayları bu yazımızda sizler için derlemeye çalıştık. Bir sonra ki yazımında tekrar görüşmek üzere şimdilik Hoşcakalın…
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.