Küresel piyasalar pozitif görünümünü koruyor

Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri azaltacak herhangi bir veri ve açıklama olmamasına karşın, fiyatlardaki hızlı düşüşlerin fırsat yarattığına inanan yatırımcıların artan risk iştahı ile pozitif seyrediyor.

Küresel piyasalar pozitif görünümünü koruyor
16 Şubat 2016 Salı 09:47

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri azaltacak herhangi bir veri ve açıklama olmamasına karşın, fiyatlardaki hızlı düşüşlerin fırsat yarattığına inanan yatırımcıların artan risk iştahı ile pozitif seyrediyor.

ABD borsalarının dün resmi tatil nedeniyle kapalı olması ve çok önemli bir veri açıklanmamasına karşın yatırımcıların tahvil piyasası ve gelişmiş ülke varlıkları yerine pay piyasalarına yöneldikleri görüldü. Özellikle pay piyasalarındaki düşüşlerin orta ve uzun vadede önemli getiri fırsatı yarattığına ilişkin yorumların daha fazla seslendirilmesi ve artan risk iştahı ile Avrupa başta olmak üzere borsalarda önceki gün başlayan hızlı yükselişler devam etti.

Brent petrolün varil fiyatı dün yükselişini üst üste 3'üncü güne taşıyarak 34 dolar sınırına çıkmasının ardından bugün de Asya piyasalarında yüzde 2'nin üzerinde artışla 34,80 dolardan alıcı buluyor. Dolar/yen paritesi ise önceki iki işlem gününde yüzde 2'yi aşan yükselişinin ardından bugün yatay bir seyirle 114,50 seviyelerinde dengelendi.

Avrupa'da dün açıklanan dış ticaret fazlasının beklentilerin altında kalmasına karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,67, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,01 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. ECB Başkanı Mario Draghi'nin Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, piyasalarda çalkalanmanın devam etmesi durumunda harekete geçmekten çekinmeyeceklerini söylemesi ile avro/dolar paritesi 1,1250'den 1,1128'e düştü.

Asya'da bugün petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yenin dünkü düşüşünün desteği ile Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3'ün üzerinde değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,20 artışla tamamladı.

Yurt içinde ise küresel piyasalardaki pozitif seyre karşın özellikle dolar/TL'deki yükseliş eğilimi dikkati çekerken, BIST 100 endeksi gün içinde 69.400 seviyelerine kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla günü yüzde 0,10 artışla 71.008 puandan kapattı. Teknik açıdan 2,95 seviyelerinde dengelenmeye çalışan dolar/TL'de 2,9550 direncinin izleneceğini vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinde ise 70.000 - 72.500 bandı arasındaki dalgalı ve kararsız hareketin sürdüğünü belirtiyor.

Muhabir: Bekir Gürdamar


Etiketler; #ekonomi
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.