Doğu ve Güneydoğu'da 23 şehre enerji yatırımı

Terörden etkilenen Doğu ve Güneydoğu illerine 2020'ye kadar, 6 milyar 870 milyon liralık enerji yatırımı yapılacak.

Doğu ve Güneydoğu'da 23 şehre enerji yatırımı
06 Eylül 2016 Salı 15:14

Başbakan Binali Yıldırım'ın hafta sonu Diyarbakır'da açıkladığı "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı" içerisinde enerji en fazla yer tutan alanlardan biri oldu.

Doğu ve Güneydoğu'daki 23 şehirde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı idaresinde, toplam 6 milyar 870 milyon lira değerinde enerji yatırımı yapılacak.

Enerjinin altı farklı alanına yapılacak bu yatırımlar arasında, toplam 7,3 hektometreküplük depolama hacmine sahip 25'ten fazla baraj ve gölet yer alıyor. Söz konusu baraj ve göletlerin tamamlanması için 2,9 milyar lira harcanacak.

Gelecek dört yıl içinde petrol arama çalışmalarına da ağırlık verilecek. Bu dönemde, Türkiye Petrolleri'nin (TP) söz konusu illerde 2020'ye kadar yapacağı petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için 876 milyon lira kaynak ayrılacak. Bu yatırımlar, ağırlıklı olarak petrol aramalarına yönelik kullanılacak.

Program kapsamında, doğalgaz iletim ve dağıtım hattı ile ham petrol boru hattı yatırımlarının tamamlanması için ise 361 milyon lira gözden çıkarılıyor.

Söz konusu dönemde, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 23 şehrin elektrik iletim ve dağıtım çalışmalarına da hız verilecek. Bu kapsamda, bölgede elektrik iletim ve dağıtım hizmetleri için toplam 2 milyar 733 milyon liralık kaynak ayrılacak. Bu miktarın, 1,5 milyar liralık kısmı Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından bölgedeki iletim hatlarının onarım,bakım ve yenileme çalışmaları için ayrılacak.

Bölgedeki iki elektrik dağıtım şirketi de toplam 1 milyar 233 lira yatırım sağlayacak. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (Dicle EDAŞ) 876 milyon lira, Bitlis, Hakkari, Muş ve Van illerine elektrik götüren VanGölü EDAŞ da 357 milyon lira yatırım gerçekleştirecek.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.