Yabancı çalışanlara 'puanlama sistemi' getirilecek

Yabancı çalışanlar kanununda yapılan değişiklik ile yabancıların çalışmalarını kolaylaştıracak ‘Turkuaz kart’ uygulamasının detayları ortaya çıkmaya başladı. Bu kartın verdiği olanaklardan yararlanabilmek için yapılan puanlama sisteminde yabancı çalışanların baraj puanını geçmesi gerekiyor.

Yabancı çalışanlara 'puanlama sistemi' getirilecek
15 Haziran 2016 Çarşamba 09:51

Türkiye’de çalışan yabancıların çalışmalarını kolaylaştırmak ve devamlılığını sağlamak için yasa değişikliği ile ‘turkuaz kart’ın sağladığı olanaklar belirlenmeye başladı. ‘Turkuaz kart’ ile seçme ve şeçilme hakkı ve askerlik dışında Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olma hakkı tanınan yabancı çalışanlar için ‘puanlama sistemi’ uygulanacak. Bu sisteme göre yabancı çalışanlar dil, mesleki birikim, eğitim gibi nitelikli özellikleri bir puanlama sistemine tabi tutularak barajı aşanlara ‘turkuaz kart’ verilecek.

Finansal açıdan güçlü kişilerden Türkiye’ye yerleşmek isteyenler ‘Turkuaz kart’ uygulamasına tabi tutularak bu kartı alması takdirde ailesini de bürokratik bir süreç olmadan Türkiye’ye getirebilme olanağına sahip olacak.

“Göç Politikaları Kurulu” aktif olacak

Yabancı çalışanları için yapılacak yenilikleri kapsayan Göç Yasası sonrasında oluşturulan “Göç Politikaları Kurulu”nun aktif olarak kurularak yabancıların istihdamını arttırmak için çalışmalara hız verilecek.

Yılda bir kez toplanan kurulda İçişleri Bakanı’nın başkanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar, Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm, Maliye, Millî Eğitim, Sağlık ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları müsteşarları ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı ve Göç İdaresi Genel Müdürü yer alıyor.

Yasada,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da görüşleri doğrultusunda tarım alanlarındaki mevsimlik işler için gelecek yabancılara ilişkin esasları belirlemekle yetkili bulunuyor.

Gerekçesiz çalışma izni verilmeme olayına düzenleme yapılacak

Çalışma izni başvurusunda bulunanlardan bazılarına, İçişleri Bakanlığı ve emniyet birimlerine kişiyle ilgili sıkıntılı bir durum olup olmadığı sorgulamasının ardından gerekçesiz bir şekilde çalışma izni verilmeyenler içinde yasada değişikliğe giderek bunların yaşanmamasını sağlayacak.

Yabancı çalışanlara sağlanacak kolaylıklar

Yabancı çalışanlar için yapılacak yasa değişikliğinde Türkiye’de kısa sürede çalışacak yabancı çalışanlar ve stajyerlere de belli şartlarda çalışma izni verilmesi, Suriyeli mültecilere daha kolay çalışma izni verilmesinde de düzenleme yapılması öngörülüyor.

Çalışma izinlerini Çalışma Bakanlı takip edecek

Çalışma izinleri ise yasa değişikliği ile Çalışma Bakanlığı tarafından takibe çalışma izinlerini yöneten kurumlarla işbirliği yapacak.
 
Ev alana vatandaşlık da masada

Ev alan yabancılara önce oturma izni sonra vatandaşlık verilmesine dönük bir düzenlemenin bu pakette yer alıp almayacağı ise henüz netlik kazanmadı.
 
Konuyla ilgili daha önce açıklamada bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’ye gelip belli bir rakamın üzerinde bir konut alan yabancıya da oturum vereceğiz. Talep halinde en kısa sürede de vatandaşlık da verilecek” ifadesinde bulunmasının ardından “Şu fiyata kadar olursa hızlı şekilde devreye giren bir sistem, şu değerden buraya kadar olursa 2 yıl veya 1 yıl içinde vatandaşlık kazanmak, şu değer ve üzerinde olursa eğer güvenlikle ilgili sıkıntı yoksa doğrudan vatandaşlıkla ilgili uygulamalar var. Türkiye olarak bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Benimle aynı ülkeyi, kaderi, kimliği paylaşmak isteyen birine benim son derece pozitif yaklaşmam gerekiyor. Özellikle gayrimenkul edinmekle ilgili vatandaşlık talebi varsa bunu belirli kategorilerde bir sınıflandırma yapmamız gerekiyor. Bu önerimi de Bakanlar Kurulu’nda dile getirdim” sözleriyle anlatmıştı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yakın zamanda böyle bir izin vereceklerini bildirmişti. Halen Türkiye’den taşınmaz alan yabancılara bir yıl oturma izni veriliyor.” diye konuşmuştu.
 
Kaynak: Hürriyet
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.