'Türkiye inovasyonda 16 basamak yükseldi'

Adana’da düzenlenen İnovasyon Haftası’nın son gün programında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyon performansı 2015’te yükselişe geçen Türkiye’nin bu yıl 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42. sıraya yükseldiğini söyledi.

'Türkiye inovasyonda 16 basamak yükseldi'
29 Ekim 2016 Cumartesi 17:48

Adana’da düzenlenen İnovasyon Haftası’nın son gün programında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, hayattaki en büyük tehlikenin risk almamak olduğunu söyledi. Hiç risk almayan kişinin hiçbir şey yapamayacağını, değişimin kendileri için risk değil bir zorunluluk olduğunu belirten Büyükekşi, para kazanma arzusunun yanında dünyaya değer katmak gibi büyük motivasyonların insanlığı daha da ileriye taşıdığını anlattı. İnovasyon konusunda dünyadan güzel haberler geldiğini aktaran Büyükekşi;

“Avrupa Birliği İnovasyon 2016 Endeksi’ne göre Türkiye inovasyonda iddiası olmayan ülkeler seviyesinden orta seviyede inovatif olan ülkeler grubuna yükseldi. 2008-2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015’te yükselişe geçtiğini görüyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradaydık. Bu yıl tam 42. sıraya yükseldik. Bu da bu yapılan çalışmaların devletimizin bize verdiği desteğin en güzel göstergesidir. Bunun için ben Türkiye’yi kutluyorum. Bütün yatırımcılar Türkiye’nin endekslerine bakıyor. Bu endekslere göre yatırım kararı alıyor. O yüzden de bu endekslerde yukarıya çıkmamız son derecede önemli.” ifadelerini kullandı.

Teknolojik dönüşümü hızlandırmalıyız

Büyükekşi, küresel ekonomide liderlik için, rekabet eden bir ekonomi olmayı hedeflediklerini dile getirerek;

“Bu hedeflere ulaşmanın yolları ise üretim ve ihracatta katma değeri mutlaka artırmamız gerekiyor. Teknolojik dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Bugün başarılı olan bütün ülkelere baktığımızda inovatif girişimlerin etkisini çok net şekilde görüyoruz. Güney Kore’nin toplam işlemci ihracatı tam 20 milyar dolar düzeyinde. Amerika’da ise telefonun kilogram başına ihracat fiyatı 750 dolar. Hâlbuki baktığınızda telefon daha büyük bir buluş gibi gözüküyor. Ama birinin kilogramı 3 bin 800 dolar, diğerinin 750 dolar. Türkiye olarak kilogram ihracat fiyatımız 1,44 dolar. Önce bu rakama sonra da rakiplere bakınca, ne kadar inovasyon ve ne kadar katma değerli üretim yapma ihtiyacımızın olduğu gayet net bir şekilde ortaya çıkıyor.” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.