Türkiye ile KKTC elektrikte iş birliğine gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun elektrikte iş birliği anlaşmasını imzaladı.

Türkiye ile KKTC elektrikte iş birliğine gidiyor
11 Ekim 2016 Salı 18:50

23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, KKTC'ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmayı imzaladı.

Albayrak, kongre süresince yoğun bir görüşme trafiğini yürüttüklerini ve bu görüşmeler sonrasında anlaşmaların imzalandığını dile getirdi. Bakan Albayrak, "Türkiye ve KKTC arasındaki bu anlaşma sadece KKTC'nin değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecektir." dedi.

Doğu Akdeniz'de yeni bir Türk Akımı

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun da dünya çapındaki büyük organizasyondaki başarılarından dolayı Türkiye'yi tebrik etti.

Bu anlaşma ile Ortadoğu coğrafyasının güney bölgelerine de elektrik enerjisinin naklinin mümkün olabileceğini aktaran Atun;
"İnşallah başka bir 'Türk Akımı' projesi de hem suyun hem elektriğin hem de gazın KKTC üzerinden başka noktalara sevk edilmesini sağlar. Güney Kıbrıs'a 'gelsinler buyursunlar bir ortak iletim merkezi tesis edelim, Türkiye ile enterkonnekte olalım ve bu enerjiyi onlarla paylaşalım' çağrısında bulunmuştum, bu çağrımı yineliyorum. Görüyoruz ki her geçen gün onlar için ortada duran muhtemel çözümler değer kaybediyor, Türkiye'den boru hattıyla Doğu Akdeniz gazının bağlanması en uygun olanıdır. Gaz buradan bağlanır ve bu da başka bir Türk Akımı'nı şekillendirebilir. Bu barış projesine de yol açabilir, kalıcı bir çözüm olabilir." ifadelerini kullandı.

Petrol ve gaz için ortak projeler yapılacak

Türkiye ile KKTC arasındaki anlaşma; elektrikte altyapının yenilenmesi, elektrik arz güvenliğinin oluşturulması, enterkonnekte sisteminin kurulması, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma yapılması, elektrik alanındaki mevzuatların karşılıklı uyumlulaştırılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için ortak projelerin üretilmesi maddelerini kapsıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.