SGK bunu yapanların maaşını kesiyor

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) 2013 yılında savcılığa yapılan suç duyurusunun kaldırılmasının ardından haksız yere alınan maaşlar hem kesiliyor hem de yasal faiz ile geri isteniyor.

SGK bunu yapanların maaşını kesiyor
08 Temmuz 2016 Cuma 09:08

Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK)  2013 yılında savcılığa yapılan suç duyurusunun kaldırılmasının ardından 2015 yılında eşinden boşanmadığı halde fiilen birlikte yaşadığını tespit edilen 19 bin 277 kişinin aylıklarını kesti. Aldıkları aylıkları ise haksız yere almalarından dolayı SGK tarafından yasal faizle geri istedi.

En yaygın hile boşanma uygulaması

SGK'dan ölüm aylığı bağlatmak için çeşitli hilelerin başında boşanma uygulaması geliyor. Bu boşanma uygulamasına göre bakar olan kız çocuklarına sağlanan ölen anne babalarından yetim aylığı hakkından yararlanmak için eşiyle muvazaalı olarak kullanılmaya çalışılıyor. Ölüm döşeğindeki kayınpederinden dul aylığı bağlatmak için kocasından boşanıp kayınpederiyle resmi nikâh kıyanlara da rastlanıyor.

Aylığı kesilenlerin çoğu işçi

SGK 2015 yılında 4/a (SSK) statüsündeki 15 bin 488 kişinin 4/b (Bağ-Kur) statüsündeki 684 kişinin ve 4/c ( Emekli Sandığı) statüsündeki 3 bin 105 kişinin ölüm aylığını, “boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadıkları” için kesti.

Yönetmelikteki değişiklik yanlış algılanıyor

SGK’nın 2013 yılında yaptığı yönetmelik değişikliği oldu. SGK, “Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te yaptığı değişiklik ile “Boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması” uygulamasına son verildi. Ölüm aylığı almak için boşandığı eşiyle birlikte yaşayanların artık aylıklarının kesilmeyeceği şeklindeki yanlış algılamalara neden oluyor.

Suç duyurusu kadırıldı, aylık kesmeye devam

2013 yılında yapılan değişiklikten önce SGK, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilenlerin hem aylığını kesiyor hem de cumhuriyet savcılıklarına, dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunarak 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Bu kişiler ayrıca, yetim aylığı alarak elde ettikleri toplam menfaatin 2 katından az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılıyorlardı. Bu süreç uzun süren yargılama süreci SGK aleyhine sonuçlanmasından dolayı yönetmelikte suç duyurusu uygulaması çıkarılarak aylıklar kesilmeye devam edildi.

Yersiz ödemeler yasak faizle geri alınıyor

5510 sayılı kanunun 96. maddesine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan “yersiz ödemeler” geri alınıyor. Yersiz ödeme vatandaşın kusurlu veya kasıtlı davranışlarından doğmuşsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru 10 yıllık süre içinde yapılan ödemeler geri alınıyor. Yersiz ödeme, SGK’nın hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa bu kez zaman aşımı süresi 5 yıl olarak uygulanıyor. Yersiz ödenen aylıkların 24 ay içerisinde SGK’ya iade edilmemesi halinde, ayrıca o dönemde yürürlükte olan kanuni faiz uygulanıyor.

96’ncı maddeye göre aylığı kesilenler:

  • 506 SAYILI YASA KAPSAMINDAKİLER (SSK):

-Yaşlılık aylığı alanlar kamu işyerlerinde çalışmaya başladıklarında bu aylıkları kesilir. İşçi statüsünde, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler. Bağ-Kur’lu olarak aylıkları kesilmeden çalışabilirler.

- Malullük aylığı özel sektörde çalışmaya başladıklarında kesilir; Bağ-Kur’lu olarak ya da kamuda çalışırlarsa kesilmez. 2925

  • VE 1479 SAYILI YASA KAPSAMINDAKİLER (BAĞ-KUR):

- Yaşlılık aylığı kamuda çalışmaya başladıklarında kesilir. İşçi statüsünde sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirler. Bağ-Kur’lu olarak, aylıkları kesilmeden çalışabilirler.

- Malullük aylığı özel sektörde, kamuda veya kendi adlarına Bağ-Kur’lu olarak çalışmaları durumunda kesilmez.

  • 5434 SAYILI YASA KAPSAMINDAKİLER (EMEKLİ SANDIĞI):

- Emekli aylığı özel sektör ve Bağ- Kur’lu olarak çalışmaları halinde kesilmez. Kamuda çalışmaya başlarlarsa emekli aylıkları kesilip sigortaları yatırılmaya devam eder.

-Vazife malullüğü: Kamuda, özel sektörde veya Bağ-Kur’lu çalışmaları durumunda aylıkları kesilmez.


Kaynak: Hürriyet

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.