Rusya, rakibini yakın tutuyor

Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Hüseyin Askari, Rusya’nın İran’la ilişkilerini üst düzeyde tutarak, olası bir İran-Avrupa doğal gaz boru hattının ilerleyişini yavaşlatmak isteyebileceğini savundu.

Rusya, rakibini yakın tutuyor
22 Kasım 2015 Pazar 11:28

MOSKOVA (AA) - Küresel gaz piyasalarının OPEC’i olarak nitelendirilen Gaz İhraç Eden Ülkeler Birliği (GECF) pazartesi günü İran’da toplanıyor. GECF tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek toplantıya, ev sahibi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra, birliğin diğer üyelerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Katar, Mısır, Cezayir gibi ülkelerin liderleri de katılacak.

Toplantıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Georgetown Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Prof. Hüseyin Askari, yaptırımların kalkmasıyla İran’ın doğal gaz ihracatını önemli oranda arttırmak isteyeceğini belirterek, "Ancak, İran gazı Rusya’ya Avrupa’da rakip olabilecek potansiyele sahip" dedi. 

Putin'in, İran'dan Avrupa’ya uzanacak bir boru hattını yavaşlatmak karşılığında bu ülkeye Suriye’de destek verip ileri teknoloji Rus yapımı silahlar temin edebileceğini dile getiren Askari, "Yine de, uzun vadede İran ve Rus gazının Avrupa’da rakip olacağını, İran’ın sıvılaştırılmış doğal gazda (LNG) ise Cezayir ve Katar’la rakip olacağını düşünüyorum. Gaz, İran için özellikle 2025’ten sonra petrol kadar önemli bir ihracat kalemi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.