O parayı ödemeyin! Danıştay’dan bankaları üzecek karar!

Bankacılık işlemlerinde çok sık karşılaştığımız ve her seferinde bizim cebimizden çıkan hesap işletim ücretine Danıştay son noktayı koydu. Bankaların adeta soyguncu gibi her fırsatta vatandaşın cebinden çıkan uygulamalardan birine daha değişiklik geldi.

O parayı ödemeyin! Danıştay’dan bankaları üzecek karar!
28 Ocak 2016 Perşembe 10:11

Hesap İşletim Ücretlerine Yürütmenin Durulması Kararı Verildi

Danıştay İdari Dava Daireleri, Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) tarafından açılan dava sonrasında, banka hesaplarından tahsil edilen "hesap işletim ücreti"ne ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.

Tüsoder’in, hesap işletim ücreti, tahsis ücreti ve nakit avans çekim ücretinin yürütmesinin durdurulması ve daha sonra da iptali amacıyla açtığı davayı Danıştay 15. Dairesi reddetmişti. Red kararı sonrasında yapılan itirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri, ‘hesap işletim ücreti’ne ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu.

Sayısının yaklaşık 112 milyonu bulduğu belirtilen banka hesaplarından tahsil edilen hesap işletim ücretine ilişkin İdari Dava Daireleri kararında, "Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının kısmen kabulü ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen koşullar oluştuğundan, davaya konu yönetmeliğin 13. maddesinin 1. Fıkrası ve Ek-1 listesinde bulunan '2.1 Hesap İşletim Ücreti' yönünden yürütmesinin durdurulmasına" ifadelerine yer verildi.

Danıştay İdari Dava Dairelerinin aldığı yürütmenin durdurulması kararı, bankaların tahsil ettikleri hesap işletim ücretini hukuki dayanaktan yoksun bıraktığı için, konuya ilişkin esastan karar verilene kadar bu ücretin tahsil edilemeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca İdari Dava Dairelerinin esas kararında hesap işletim ücreti yanında, tahsis ücreti ve nakit avans ücretini de iptal etme olasılığı bulunduğu gibi, üç farklı ücreti iptal etmeme kararı da verilebilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Hukuk devleti olmak güzel.