Kıdem tazminatına AB Modeli geliyor!

Milyonların heyecanla beklediği banka promosyonu ve kıdem tazminatına ilişkin çalışmalar netlik kazandı.

Kıdem tazminatına AB Modeli geliyor!
18 Mayıs 2016 Çarşamba 10:44

Milyonların heyecanla beklediği banka promosyonlarına ilişkin düzenlemeler tamamlandı. Buna göre emekliye 500 tl zam ve kıdem tazminatina AB Modeli geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, kıdem tazminatı, emekli promosyonu ve taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerin büyük ölçüde tamamlandığını kaydetti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bankalar ile emeklilere promosyon konusunda kıran kırana pazarlık yaptı. Edinilen bilgilere göre, 10 milyon emekliyi ilgilendiren maaş promosyonunda 3 yıl için 200 lira ile başlayan pazarlığın en az 500 liraya kadar çıktı. Hükümetin hedefi bu rakamı 600 liraya çıkarmak. Anlaşma sağlanması halinde herhangi bir banka 3 yıl için belirlenen rakamda emekliye ödemede bulunacak. Bu kapsamda taraflar arasında 3 yıllık sözleşme imzalanacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesinin detaylarını ise 65. Hükümet açıklayacak. Çalışma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre kıdem tazminatında AB modeli uygulanacak. Her çalışanın bir kıdem tazminatı hesabı olacak. Çalışanlar bu hesaptan var olan durumunu takip edebilecek.

Fon Kullanılabilir

1 Ocak 2017'den itibaren uygulanması planlanan yeni kıdem modelinde bir Fon kurulması üzerinde duruluyor. Fon ile amaç tüm çalışanların haklarını alabilmeleri ve işverenin de ani para çıkış riskiyle karşı karşıya kalmasının önlenmesi. Çalışanların, kendi isteğiyle ayrılsa bile tazminat alabileceği bir formül üzerinde çalışılıyor. Alınan bilgilere göre daha önce birikmiş kıdem tazminatları için de kazanılmış hakların kaybedilmemesi için bir formül geliştirilecek. Çalışanlar işverenleri ile anlaşma yoluna gidebilecek. Örneğin 10 yıllık kıdem tazminatı olan bir çalışan Fon'a geçmek istediğinde yüzde 70-80 birikmiş alacağıyla Fon'a geçebilecek.

En Kapsamlı Çalışma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatıyla ilgili yeni düzenlemenin tamamlandığını belirtti. Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla düzenlenen sergi açılışında konuşan Soylu "Kamuoyuna sunmadığımız ama çalışma hayatı içinde bugüne kadar yaptığımız ve gerek çalışanlarımızın, gerek işverenlerimizin kendi var olan durumlarını net ve iyi görebileceği bir çalışmayı bitirdik" dedi.

Asgari Ücrette Kesinti Yok

bakan Soylu, taşeron işçilerin kamuda özel sözleşmeli personel olarak istihdamı için gerekli yasal düzenlemenin ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, çalışmaların küçük bir detay dışında tamamlandığını açıkladı. Konuya ilişkin SGK, İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın çalışması sürüyor. Asgari ücretli çalışanların gelir vergisi kesintisi nedeniyle maaşlarının 1.300 liranın altına düşmesi endişesini yaşadığını belirten Soylu, asgari ücrette gelir vergisi kesintisi yapılmaması yönünde ağustosta toplantı yapılacağını söyledi.

Kaynak: Star

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.