Karşılıksız çek davalarına jet hızında ceza

Meclise sunulan torba kanun tasarısında, çek ve iflas ertelemeye ilişkin ciddi düzenlemelere yer verildi.

Karşılıksız çek davalarına jet hızında ceza
27 Haziran 2016 Pazartesi 08:56

Hazırlıkları tamamlanan torba kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu. Torba kanun tasarısına göre, karşılıksız çek ile ilgili ceza davalarına artık icra mahkemeleri bakacak.

5 ayda bankalara 9 milyon çek ibraz edildi. Bunlardan 320 bin çek için karşılıksız işlemi yapıldı ve çıkan karşılıksız çek tutarı 11 milyar lirayı buldu. Bu durumun önüne geçmek için yeni düzenlemeler yapıldı.

Torba kanun tasarısında, çek ve iflas ertelemeye ilişkin ciddi düzenlemelere yer verildi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemelere göre, daha önce asliye ceza mahkemelerinde görülen karşılıksız çek ile ilgili ceza davaları artık icra mahkemelerinde görülecek. İcra mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulandığı için karşılıksız çek davaları kısa sürede karara bağlanacak.

Tasarı, çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası öngörüyor. Ancak adli para cezasının ödenmemesi halinde bu ceza, doğrudan hapse dönüştürülecek. Hapis cezası ertelenmeyecek, ön ödeme ve uzlaştırma kapsamında olmayacak ve ertelenmeyecek.

Kaynak: HaberTürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.