İstifa edene Kıdem tazminatı gelecek

İşinden istifa eden kişiler bazı durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanacak. İşte kıdem tazminatı ile ilgili ayrıntılar...

İstifa edene Kıdem tazminatı gelecek
16 Kasım 2016 Çarşamba 11:23

Kıdem tazminatında önemli ayrıntılar belli olmaya başladı. Takvim'de yer alan habere göre işyerinde 1 yıl çalışanlara ve işten çıkartılanlara kıdem tazminatı vermesini öngörürken bazı durumlarda istifa edenlere de kıdem tazminatının verilmesini sağlayacak. 

Kıdem tazminatı alacak olanlar şöyle:

- Muvazzaf askerlik nedeniyle en az 1 yıl çalıştığı işinden ayrılmak zorunda kalan işçiler kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor,

- 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar 3 bin 600 günü doldurmuşlarsa SGK'dan yazı alarak tazminat talep edebiliyor,

- Emeklilikleri dolanlar ayrılırken tazminatı almaya hak kazanıyor,

- İş sözleşmesi sağlık nedeniyle feshedilenler iki şarta göre tazminat almaya hak kazanıyor. o Şartlardan birincisi işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya hayatı için tehlike oluşturması ikincisi ise işçinin sürekli olarak görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı bir hastalığa tutulmasını kapsıyor.

- Kıdem tazminatı alınmasını sağlayacak iyi niyet dışı haller ise şöyle sıralanıyor:

a) İşverenin gerçeğe uygun olmayan bilgiler vererek işçiyi yanıltma durumunda, 

b) İşveren işçinin veya aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler veya işçiye cinsel tacizde bulunursa,

c) İşveren; işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiye ve aile üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse.

- Evlenen kadınlar nikahtan sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. Bunun için işverene, evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi ile başvurmak gerekiyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.