İşte Türkiye'nin yüksek hızlı treni

Cüneyt Genç, Innotrans Berlin 2016 Fuarı'nda sergilenen son yüksek hızlı tren setinin test için Viyana’ya gönderilmesinin ardından TCDD’ye teslim edileceğini açıkladı.

İşte Türkiye'nin yüksek hızlı treni
26 Eylül 2016 Pazartesi 15:40

Siemens Ulaşım Bölümü Direktörü Cüneyt Genç, Innotrans Berlin 2016 Fuarı'nda sergilenen son yüksek hızlı tren setinin test için Viyana’ya gönderilmesinin ardından TCDD’ye teslim edileceğini belirterek, "Türkiye için özel tasarlanan 6 yüksek hızlı tren seti bu yıl içinde Türkiye hatlarında kullanılmaya başlanacak." dedi.

Genç, yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan 2023 Ulaşım ve İletişim Stratejisine göre Türkiye’de ulaşım talebinin 2023 yılına kadar iki kat, 2050’ye kadar da dört kat artacağını kaydederek, bunun dünyadaki ulaşım ihtiyacındaki artışın çok ötesinde olduğunu belirtti.

Türkiye'de demiryollarının toplam uzunluğunun 25 bin kilometreye çıkarılmasının 2023 hedefleri arasında yer aldığını anımsatan Genç, bu çerçevede 200 set çok yüksek hızlı tren, 10 bin kilometre yeni yüksek hızlı tren rayı, 4 bin kilometre standart ray, 5 bin yeni metro aracı ve mevcut 11 bin kilometrelik standart demiryolunun onarımı için yatırım gerçekleştirileceğini söyledi.

Genç, sektördeki yatırım programlarını yakından takip ettiklerini, Türkiye'de yatırımların hız kesmeden devam edeceğini açıkladı. Türkiye'de hızlı tren konusunda önemli kaynak oluşturduklarını belirten Genç, yeni ihalelerle de yakından ilgilendiklerini vurguladı.

Genç, daha önce Siemens tramvaylarının son montajının ve yapımının Türkiye'de olması yönünde karar aldıklarını belirterek, "Türkiye'den alacağımız bir sipariş üzerine bunu yapmayı planlıyor değiliz. Kararımız, Türkiye'deki yeterliliklerin ve tedarik zincirinin çok iyi seviyede olmasıyla ilgili." dedi.

Genç, Hükümetin yerli ve milli üretim stratejisini desteklerini kaydederek , "Türkiye'deki tedarikçiler ve alt tedarikçilerle yerlilik oranının yüzde 50'nin üzerinde olması sağlandıktan sonra milli treninin üretilmesi planı var. Bir teknoloji partneri olarak Siemens'in bu alandaki yerlileştirme ve teknoloji transferi tecrübesinin dikkate alınmasını isteriz. Türkiye, bu konuda partnerini gerçekten Ar-Ge'ye kaynak ayıran, teknoloji lideri firmalardan seçmeli. Siemens olarak yerli ve milli üretim konusunda gerekli tüm çabayı göstermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

TCDD tarafından Siemens’ten alınan 7 tren setinden ilkinin Mayıs 2015’te Ankara-Konya hattında seferlerine başladığını anımsatan Genç, 100 metrelik son setin de en kısa sürede Türkiye'ye gönderileceğini söyledi.Genç, söz konusu tren setlerinin TCDD ile yapılan sözleşmeden yaklaşık 4 ay önce gönderildiğine dikkati çekerek;
"Bu setlerden birini şu an Ankara-Konya hattında başarıyla işletiyoruz. Bu tek tren seti, bakımı ve işletmesi zor olmasına rağmen dünyadaki en yüksek emre amadelikle çalışıyor. Innotrans Berlin 2016 Fuarı'nda sergilenen son tren seti ise test için Viyana'ya gönderildikten sonra TCDD'ye teslim edilecek. Türkiye için özel olarak tasarlanan 6 yüksek hızlı tren seti bu yıl içinde Türkiye hatlarında kullanılmaya başlanacak."ifadelerini kullandı.

İç ve dış tasarımındaki uyumuyla tasarımda kalite ödülü "Red Dot"a layık görülen Velaro serisi yüksek hızlı tren platformunun son nesli olan tren setleri, Ankara-Konya hattının yanı sıra Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, İstanbul-Konya’daki mevcut hatlarda ve yapımı devam eden Ankara-Sivas, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hatlarında kullanılacak.

Velaro Türkiye, üstün teknik özelliklerinin yanı sıra tasarımıyla da dikkati çekiyor. Trenin tasarımında net bir şekilde tanımlanan yapılar ve bileşenler, minimum boşluğa sahip bağlantı tasarımları, teknik açıdan uygun noktalarda görünmez vida bağlantıları gibi detaylar, yüksek düzeyde emre amadelik ve ergonomik işlevsellik anlamı taşıyor.

Son teknoloji ürünü olan yeni yüksek hızlı setinde araç güvenliği ve tren kontrol sistemi olmak üzere kapsamlı güvenlik sistemleri bulunuyor. Araçta herhangi bir olumsuzluk yaşanması halinde ise gerekli tedbirler sistem tarafından otomatik alınıyor.

Saatte 320 kilometre hız yapabilen çok yüksek hızlı yeni tren setleri, geniş restoran bölümü, özel tasarımlı business class odaları, gelişmiş eğlence ve telekomünikasyon sistemleriyle serinin diğer trenlerinden ayrılıyor.

Söz konusu trenlerde kullanılan son teknoloji ürünü iletişim ve eğlence sistemleri sayesinde yolcular kesintisiz internet hizmeti alabiliyor, haberleri takip edebiliyor, video ya da canlı TV yayını izleyebiliyor.

Yeni tren setlerinde 45'i birinci sınıf, her biri 4 yolcu kapasiteli toplam 3 business class kompartımanı, 424'ü ekonomi sınıfı ve 2 tekerlekli sandalye yeri olmak üzere 483 yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor. Bunun dışında trenlerde 33 kişilik oturma kapasiteli restoran ve bistro bölümü yer alıyor.

Müşteriye özel ekipmanla donatılan mutfak kısmı, sıcak ve soğuk yiyeceklerin Türkiye’deki yüksek konukseverlik standartlarında sunulmasını sağlıyor. Çok amaçlı mutfak aletlerinin kullanımı sayesinde, yolcuların her türlü özel yemek talepleri karşılanabiliyor.

Yolcu alanlarını, makinist kabinini, giriş-çıkış alanlarını, ön ve arkayı gösteren iç ve dış kameralar kapalı devre sistemde çalışıyor. Vagon tavanlarında yolcu bilgilendirme amaçlı monitörler ve engelli yolcuların tren personeliyle iletişim kurmasını sağlayacak dahili telefonlar da trende yer alıyor.














 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.