Güneş enerjisi tüm fabrika ve evlere girecek

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımının artması için tüm evleri ve fabrikaları bir güneş santrali yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Güneş enerjisi tüm fabrika ve evlere girecek
21 Mart 2016 Pazartesi 08:24

Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi alanında büyümeyi hedefleyen Baymak kolları sıvadı. Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılayabileceğini ve amaçlarının fabrika ile evleri bir güneş santrali yapmak olduğunu ifade etti.

Baymak, 2013'te Avrupa'nın 3. büyük ısıtmasoğutma şirketi Hollandalı BDR Thermea'nın bünyesine dahil oldu. Tüm çatıları gözüne kestiren Baymak, kollarını sıvadı. Hedef fabrika, konut ve hastane gibi işletmelerin çatılarına güneş enerjisi sistemleri kurmak.

Baymak Genel Müdürü Ender Çolak yaptığı açıklamada:

"Türkiye'de ısıtma sektöründe olup da, evlere bu şekilde girip fotovoltaik ile ilgilenen bir firma yok. Örneğin bir otele ısıtma sistemi kurarken, çatısına da güneş paneli kurmanıza bir engel yok. Hem bayi ve tesisatçı kanalımıza, hem de bu işe ilgi duyanlara eğitimler verdik. Biz özellikle KOBİ'lere, fabrikaların üstlerine panel kurmayı hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Baymak bu yıl ilk kez Milano'daki MCE Mostra Convegno Expocomfort Fuarı'na katıldı. 2 bine yakın firmanın yer aldığı fuarda konuşan Baymak Genel Müdürü Çolak yatırım planlarını anlatttı. Özellikle KOBİ'lere vurgu yapan Çolak, bir yıl boyunca bayi ve tesisatçı kanalının yanı sıra, bu işe ilgi duyan insanları eğittiklerini ifade etti. Çolak konuşmasında: 

"Fabrikaya küçük bir sistem kurduk, tüm tesisatçılar orada gelip, parçaları söküp takıp, her şeyi hem teorik, hem pratik olarak öğrendiler. Hala bu devam ediyor. Fabrikamızda kombi hatlarında kullanılan elektriğin yüzde 90'ı çatıdaki panellerden geliyor. Bunu beşe katlayacağız." Hedeflediklerini diğer bir kesimin de tarımsal kalkınma destek programları olduğunu anlatan Çolak, "Tarım Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) kaynaklı fondan nüfusu 10 binden az olan belediyelere destek sağlıyor. 1 MW'a kadar kurulum yaparlarsa bunun tamamı AB fonlarından karşılanıyor. Bu kapsamda 260 belediye var" dedi.
 
Baymak'ı 2013'te bünyesine katan Hollandalı BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning, Türkiye'nin ve bölgenin içinden geçtiği dönemi bir yabancı yatırımcı gözüyle değerlendirdi. BDR Thermea CEO'su:

"Üretimin Türkiye'de genişletilmesi konusunda planlarımız var. Ama son aşamaya gelmediği için henüz bir şey söyleyemiyorum. Türkiye'de yaşananların yabancılar için endişe verici olduğunun farkındayım, Türk insanının ne kadar mücadeleci olduğunu biliyorum. Ben Türkiye'nin bu dönemi başarıyla atlatacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Bu konuya büyük yatırımlar yapılmalı.