Devlet ile özel sektör kırmızı et fiyatlarında büyük uçurum

Et ve Süt Kurumu (ETK) ve Özel sektördeki et fiyatlarında görülen farklılık vatandaşı zor durumda bırakıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, özel sektörün vatandaşa kırmızı eti, 4-5 kat fazla fiyata sattığını ifade etti.

Devlet ile özel sektör  kırmızı et fiyatlarında büyük uçurum
29 Şubat 2016 Pazartesi 15:09

Kırmızı etin fiyatının pahalı olması gündemden düşmeyen bir konu. Et ve Süt Kurumu'ndaki et fiyatları ile özel sektördeki et fiyatları arasında dağlar kadar uçurum olması vatandaşın aklını karıştırıyor.Konu ile ilgili Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar açıklamalarda bulundu.

"Bu insafsızlıktır"

Özel sektörün kırmızı eti 4-5 kat fazla fiyatla vatandaşa sattığını belirten Bayraktar, Üretici, 250 kilogramlık karkastan 498 lira kazanıyor. Alışveriş merkezlerinden biri 1.907, diğeri 2.576 lira kazanç sağlıyor. Bu insafsızlıktır" dedi.Bayraktar, 250 kilogram dana karkastan, yüzde 17 kemik ve yüzde 0.52 de parçalanma firesi düştükten sonra 206 kilogram et kaldığını, bu etin yüzde 30’unun bonfile, kontrfile gibi değerli etlerden, yüzde 70’inin kıymalık ve kuşbaşılıktan  oluştuğunu belirtti.

Meyve ve Sebze fiyatlarında da artış sözkonusu, Devlet bu duruma müdahale etmeli

Devletin alım ve satıma müdahale etmesi gerektiğine vurgu yapan Şemsi Bayraktar, ESK'nın kırmızı etin, piyasaya büyük alım ve satımla girmesi ile fahiş kâr edilmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca meyve ve sebze fiyatlarında da bu durumu takip ettiklerini belirten Bayraktar,  "Süpermarketler çok yüksek kârla satıyor. Meyve ve sebze fiyatlarında da bunu takip ediyoruz. Üreticiler ve market arasındaki makasın çok açık olduğunu görüyoruz. Hallerde ve pazarlarda bu makas bu kadar açık değil. ESK’nin bu piyasayı regüle etmek gibi bir görevi var. Piyasaya daha büyük miktarda alım satım yaparak piyasayı düzenlemeli. Kimsenin fahiş kâr etmesine müsaade etmemeli diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Büyük fiyat farkı var

Şemsi Bayraktar'ın ifade ettiğine göre ET ve Süt Kurumun'da değerli etler 2 bin 138 TL'ye diğer etler ise 3 bin 850 TL'den satılıyor. Alışveriş merkezlerinde ise bu fiyatlarda gözle görülür bir farklılık bulunuyor. Alışveriş merkezleri, değerli etleri, 3 bin 172 ve 3 bin 526 TL arasında, diğer etleri ise 4 bin 690 ve 5 bin TL arasında vatandaşa satışa sunuyor.

Bayraktar bu durumun, "ESK, 250 kilogramlık bir karkastan çıkan bonfileyi 210, kontrfileyi 213, bifteği 765, kuşbaşını 1082, kıymayı 2 bin 768 liradan satıyor. Buna karşın iki alışveriş merkezi 250 kilogramlık karkastan çıkan bonfileyi 320-340, kuşbaşını 1251-1468, kıymayı 3 bin 439-3 bin 537 liradan satışa sunuyor.  İki büyük alışveriş merkezi arasında bile büyük fiyat farkı oluşabiliyor" şeklinde açıkladı.

Etteki durum fındıkta da var

Etteki tekelleşmenin fındıkta da olduğunu anlatan Bayraktar, "Sütte de problem var. Süt konseyinin süt fiyatlarını 1.15 lira açıklamasına rağmen, süt fiyatları 90 kuruşa kadar düştü.  Burada bir spekülasyon görüyoruz. Burada Bakan Bey’in koyduğu üst fiyata uyulmadığını görüyoruz. Buna uyulmuyorsa ESK’yı devreye sokarak piyasada bir istikrar sağlamalı. Araştırıyoruz, Rekabet Kurulu’na götürebilir miyiz diye..." dedi

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.