Çek borçlarını ödemeyenlere hapis cezası geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, karşılıksız çek ödemeyenler hakkında hapis cezası verileceğini ifade etti. Buna göre çek ödemeyenler hakkında 1 ila 6 ay arasında hapis cezası olacak ve hapis cezalarında herhangi bir erteleme olmayacak.

Çek borçlarını ödemeyenlere hapis cezası geliyor
23 Haziran 2016 Perşembe 08:51

Birçok alışverişte kullanılan çeklere yeni bir düzenleme geliyor. 2012 yılında karşılıksız çek ödenmemesi durumunda haips cezası kaldırılmıştı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, öeklerle ilgili, güvensizlik ve çeklerin itibarının azalması sonrasında çek ile ilgili yeni bir düzenlemenin geldiğini ifade etti. Tüfenkçi, "Karşılıksız çek verenlere 'Tazyik Hapsi' denen, çeki ödemediği takdirde 1 ve 6 ay arasında değişecek bir hapis cezası getirdik. Bu hapis cezası ertelenemeyecek ve normal ceza muhakemesi kanunundan farklı olacak" şeklinde konuştu.

Karşılıksız çek ödemeyene Hapis Cezası

2012 yılında hapis cezasının kaldırıldığı çeklere ilişkin yeni düzenleme geliyor. Meclis tatile girmeden önce bu düzenlemenin yapılacağını ifade eden Bakan Tüfenkçi, karşılıksız çeke hapis cezasının geleceğini ifade etti. Bakan Tüfenkçi, "Başbakanımızın talimatıyla karşılıksız çeke hapis cezasını getirdik ve çalışmalarımızı da bitirdik.  Karşılıksız çek verenlere “Tazyik Hapsi” denen, çeki ödemediği takdirde 1 ve 6 ay arasında değişecek bir hapis cezası getirdik. Bu hapis cezası ertelenemeyecek ve normal ceza muhakemesi kanunundan farklı olacak. Bu önemli bir yaptırım. Böylece çek veren vatandaşlarımız ödenip ödenmediği noktasında daha dikkatli olacak. Çeki alan da kendini daha güvende hissedecek." dedi.

Çeke güven itibarının arttırılmasının hedeflendiğini belirten Tüfenkçi, hapis cezası varken genel ekonomik durum iyi değilse çek ödenmeme oranlarının arttığını hatırlattı. Tüfenkçi, "Hapis cezasının direkt etkisi ne kadardır tartışılır ama burada çeke bir güven bir itibar kazandırmış oluyoruz. Çek verdiğiniz zaman sadece parayı ödememekle icra-iflas kanuna göre bir takım yaptırımlarla muhatap olmayacaksınız aynı zamanda cezai yaptırımları da olduğunu düşüneceksiniz ve ona göre çek vereceksiniz. Çek alan da senede ve bonoya göre biraz daha ağırlaştırılmış bir yaptırım olduğu için çek alırken biraz daha rahat davranmış olacak." 

Hapis cezasında herhangi bir erteleme olmayacak

Karşılıksız çek ile ilgili düzenleme geldiğinde, çek borçlarını ödemeyenlere hapis yolu görünüyor. 1-6 ay arasında hapis cezasının uygulanacağı düzenlemede, hapis cezalarında herhangi bir erteleme durumu olmayacak. Böylelikle çekler ile ilgili güven ve itibarın arttırılması hedefleniyor. 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erdal - 8 yıl önce
1.ilA 6ay hapislik cezası caydırıcı değil