Çalışan kişi başına üretim endeksi arttı

Toplam sanayide, çalışan kişi başına üretim endeksi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 4,04 arttı.

Çalışan kişi başına üretim endeksi arttı
06 Haziran 2017 Salı 12:00

Çalışan kişi başına üretim endeksi, toplam sanayide bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 4,04 artarak, 111,58 değerine yükseldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yılın birinci çeyreğine ilişkin verimlilik istatistiklerini açıkladı.

Avrupa Topluluğu'nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması baz alınarak yapılan hesaplamaya göre, takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,96 artış kaydetti. Söz konusu dönemde çalışılan saat başına üretim endeksi de yüzde 4,12 yüksedi.

Toplam sanayide mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış çalışan kişi başına üretim endeksi, 2017 yılının birinci çeyreğinde 2016 yılının 4. çeyreğine göre yüzde 4,04 artarak 111,58'e ulaştı.

Sektörler itibarıyla bakıldığında çalışan kişi başına üretim endeksinde söz konusu dönemler kıyaslandığında imalat sanayinde yüzde 4,27, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 6,43 artış olurken madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,79 düşüş kaydedildi.

Söz konusu dönemde, çalışan kişi başına üretim endeksinde imalat sanayini oluşturan bölümlerden 19'unda artış oldu. En büyük artışın yüzde 20,79 ile "mobilya imalatı", en büyük azalışın ise yüzde 15,18 ile "Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı" bölümünde olduğu görüldü.

Çalışılan saat başına üretim endeksi arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat başına üretim endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,48 artışla 117,24'e yükseldi.

Sektörler itibarıyla bakıldığında çalışılan saat başına üretim endeksinde söz konusu dönemler kıyaslandığında imalat sanayinde yüzde 3,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 6,76 artış olurken, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,55 düşüş görüldü.

Söz konusu endekste bu dönemde en büyük artış yüzde 19 ile "mobilya imalatı" bölümünde, en büyük azalış yüzde 13,81 ile "Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı" bölümünde gerçekleşti.


Etiketler; #üretim endeksi
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.