Başbakan Yıldırım'dan çiftçiye destek müjdesi

​Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi ile ilgili açıklamasında çiftçiye verilecek destekler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yıldırım'dan çiftçiye destek müjdesi
14 Ekim 2016 Cuma 16:08

Milli Tarım Projesi için açıklama yapan  ​Başbakan Binali Yıldırım, tarıma olan desteğin artacağını söyledi. Toprak Muhsülleri Ofisi'nin (TMO) etkin kullanacağını sözlerine ekleyen Yıldırım, tarım ve hayvancılığın stratejik olarak kabul edilenlerin başında yer aldığını belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım'ın tarım ile ilgili önemli açıklamalar:

Tarım ve hayvancılık sektörlerin başında

Gelecek nesillere üreten bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Stratejik olarak kabul ettiğimiz sektörlerin başında tarım ve hayvancılık var.  800 milyon insan açlıkla karşı karşıya, 600 milyon kişi de aşırı şişmanlıkla mücadele ediyor. Tarımdaki kredi maliyetleri düştü. Hayvansal üretim iki kat arttı.  Tarım ihracatı 4 kattan fazla arttı, 17 milyar Dolar'a ulaştı.  Piyasadaki dalgalanmaları engellemek için TMO etkin bir şekilde kullanılacak. 

Desteklenecek ürünler belirlendi

'Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Daha önce veriliyordu, ancak daha bilinçli verilecek. Türkiye'deki bütün tarım yapılan ilçeler masaya yatırıldı. 941 havza ortaya çıktı. Buralarda hangi ürünler yetişir? Havzaya uygun üretim yapılacak. Çok ürün var, ama önemli ve sonuç ürünler hangileri? 19 ürün belirlendi. Bu ürünler hangi havzalarda daha iyi yetişiyorsa ona göre dağıttı.

Belirlenen ürünler dışında ekim yapana destek yok

Mesela buğday her yerde desteklenecek. Yem bitkileri her yerde desteklenecek.
Adana Ceyhan'da kuru fasulye ve nohut gibi 14 ürün destekleniyordu. Şimdi mısır, buğday gibi 7 ürün desteklenecek. Şanlıurfa'da mercimek, pamuk gibi ürünler desteklenecek. Belirlenen ürün dışında ekim yapana destek verilmeyecek.
Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın istiyoruz.

Yılda iki kez destek vereceğiz

''Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. Çiftçiler 1 yıl içerisinde bir başvuru yapabilecek. 13 milyardan fazla para veriyoruz, ama kimse memnun değil. Yılda iki kez destek vereceğiz. Ekim ve hasad zamanı. Yani Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim'de.''
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.