Bakanlık, zararlı olan ürünleri imha edecek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda sektöründe yapılacak değişiklikle insan sağlığına zararlı ürünleri imha edilmesinin yanı sıra taklit ve tağşişli ürünler içinde caydırıcılık kazanması için para cezasında artış yapıldı.

Bakanlık, zararlı olan ürünleri imha edecek
06 Haziran 2016 Pazartesi 09:24

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda sektöründe yapılacak değişiklikle insan sağlığına zararlı ürünlerle mücadele edecek. Tek zararlı ürünleri imha etmekle kalmayacak, taklit ve tağşişli ürünler içinde cezai işlem uygulayacak.

Bu değişiklik, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 40. maddesinde yapılacak. Maddede yapılacak olan değişiklik sayesinde “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek” şekilde üretilen gıdaların imhası gerçekleştirilecek.

Zararlı ürünleri üretenlere 100 bin TL para cezası

İmha ile sınırlı kalmayan değişiklikte bu üreten veya piyasaya sürenlere yüz bin TL idari para cezası verilmesinin yanında işyerleri de bir yıl süreyle faaliyetten men edilecek.  Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunma uygulaması devam ettirilecek.

Taklit ve tağşişli ürünler için para cezası arttırıldı

Zararlı ürün üretimin yapılmasında yapılan değişikliklerin yanı sıra taklit ve tağşiş yapanlar içinde para cezası 20 bin TL’ye arttırıldı. Bu ürünlere getirilen yeni yaptırım sayesinde “bir yıl içerisinde aynı üründe ya da başka bir üründe fiilin tekrarlanması durumunda idari para cezası 100 bin TL’ye çıkarılacak ve işyerinin faaliyeti üç ay süreyle durdurulacak. Bir yıl içerisinde gıda veya yem işletmecisinin aynı üründe ya da başka bir üründe fiili üçüncü defa tekrarlaması halinde, idari para cezası on kat olarak uygulanacak ve işyeri altı ay süreyle faaliyetten men edilecek.”kararı alındı.

Bu yapılan değişiklik ile caydırıcılığın arttırılması için çalışmalarda bulunulduğunu belirten Bakanlık yetkilileri, “Bazı firmaların bir çok kez kamuoyuna duyurulmasına rağmen taklit ve tağşiş yapmaya devam etmesi nedenleriyle ceza maddesinin caydırıcı nitelik kazanması amacıyla kanun hükmünde değişiklik yapılması gündeme geldi” dedi konuştular.


Etiketler; #zararlı ürün
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.