Bakan Müezzinoğlu'ndan promosyon ve kıdem tazminatı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilik promosyonu, kıdem tazminatı, asgari ücret ve halka yapılar TL çağrısı hakkında konuştu.

Bakan Müezzinoğlu'ndan promosyon ve kıdem tazminatı açıklaması
08 Aralık 2016 Perşembe 14:23

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşların merakla sonuçlanması beklediği emeklilere promosyonun önümüzdeki hafta belirleneceğini duyurdu. Sadece emeklilik promosyonu hakkında açıklamaya yapmayan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı, asgari ücret ve halka yapılar TL çağrısı hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Müezzinoğlu'nun yaptığı önemli açıklamalar:

Burada iki kesim var. Hükümet'le 3 taraf var. Bir taraf çalışan kesim, asgari ücret iyi noktada olsun istiyor. İşveren diğer tarafta, asgari ücrette çok ciddi artış oldu, ciddi bir yük getirdi, önümüzdeki 2 yıl telafi edilsin, sabit kalsın diyen taraf. Hükümeti ilgilendiren kısım ise üretim, ihracat ve ekonominin daha iyiye gidebilmesi önemli.

2 ila 3 hafta içerisinde sonuca götürülecek

Geçtiğimiz yıla baktığımızda Rusya krizi, 15 Temmuz'un getirdiği olağanüstü durum ekonominin daha iyi noktaya gelmesi adına temkinli. Ama her iki tarafın istekleri de baz alınacak. Salı günü başladık görüşmelerde 3. gün. Pazar, pazartesi itibariyle devam edecek görüşmeler. 2-3 hafta içinde her iki tarafın da rıza göstereceği sonuca götürmeye çalışacağız.

Sıfır zam değil. Türkiye ekonomi hayatının gelenekleri, evet talep sıfır taleptir ama güçlü bir sanayimiz var. Çalışanın motivasyonu adına fedakarlık yapılacaktır.

Görüşmeler çerçevesinde işverene destek de değerlendirilecek. Başbakanımızın ekonomi ile ilgili kararların sonucunda oran şu olur rakam bu olur, önümüzdeki süreçte yani asgari ücret rakamı da belli olunca belirlenir.

Üniversite öğrencilerin part-time çalışmalı

Birçok farklı projelerde en çok istihdam arzusunda bulunduğumuz kitle kadınlarımız ve çocuklarımız. Üniversite öğrencilerimizin öğrencilik döneminde de part-time çalışmalar sağlamaya çalışıyoruz. Asgari ücret altında gençlerin istihdamı tartışılabilir. O tarafta olduğumu söyleyemem.

Şu an paylaşacağım bir şey yok. 3-4 saat kalmış ekonominin bütün dinamiklerini ilgilendiren bir paket olacak. İçinden cımbızla onu çıkarmamız doğru olmaz.

Halka TL çağrısı

Bu milletin yerli ve milli duruşu birçok probleminin çözümünün ana kaynağıdır. Milletle yerli duruşla şekillendirildi. Siyasette olduğu sürecin a'sından itibaren bilirler ki Recep Tayyip Erdoğan siyaseti milletle yapar. Bu millet hiç gözünü kırpmadan gereğini yapar. Farklı siyasi duruştan olanların da gösterdiği bir hareket. Dolarla ilgili talebi Aydın CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Hanım bile dolara tokat atıyorum dedi. Milli bilincin yerleşmesine katkı sağlanıyor ve dış güçlere de fırsat verilmiyor. Dolar yavaş yavaş yelken indirmeye başladı.  Muhalefet etmek Batı'nın ağzıyla konuşmak değil.

Emeklilik promosyonu

Gelinen son nokta önümüzdeki hafta Başbakanımızla görüşeceğim. Bankalarla görüşme yaparak son şekli verilecek. 2017 başı itibariyle bir takvim çerçevesinde bir çalışma olacaktır. Başbakanımız son rütuşları yaparak sonuçlandıracak.

Kıdem tazminatı

Burada tabii kıdem tazminatı paydaşları olan konu başlığı. Reform olarak Hükümetin yapmayı konu olarak aldığı bir çalışma. Huzurlu çalışma açısından önemli olduğuna inanıyorum. İşçiyi koruyan, işverenin de taahhütten kurtaran bir yapının oluşmasını işveren de istiyor. İşçi de istiyor ancak burada sendikalarımızın rızası olmayan konuları değerlendiriyoruz ancak sendikalı olan işçimiz yüzde 10-11, ama kıdem tazminatı sorunu yaşayan yüzde 80. kıdem tazminatı adil, hakkaniyetli olmalı, iki güvenceli olmalı. Fon da yapılacak. Haklarının ne kadar çoğalabileceği, güvenebileceği, bir yapı olmalı. Dünya ile rekabetindeki dinamiklerini riske sokmadan başarabilmeli.

Çalışan kişilerin kıdem tazminatları, sendika dışı çalışanlardan bahsediyorum. Sendikalarla olan konuşmalarda ise diretiriz diyen bir duruşları var. Yüzde 80'lik kitleyi yok sayamayız. Geçiş süreçleri olabilir. Aynı mevcut yapının devamıdır. Biz iyi niyetliyiz, samimiyiz. Kısa sürede de 15-20 günde değil, 2017'de çözebilmeyi diliyorum. Sendikalar 3 yıllık çözleşmeyi kabul etmemiş.

Yapılandırmada da tüm mükelleflerimize teşekkür ederim. Bugün için 37 milyar 900 milyonun üzerinde bir rakama ulaştık. Bunun 40 milyarı bulacağını düşünüyoruz. Formları alarak 34 milyar sayın Başbakanımızın açıkladığı grup toplantısında şimdi ise 38'i buldu. Hem borçlu mükelleflerimizin duyarlılığından dolayı teşekkür ederiz.

İşsizlik sigortası fonu Türkiye'nin en güçlü fonlarından biri oldu. Kıdem tazminatı fonu da hem güvence hem de güçlü bir fon olur. Kıdem tazminatında oluşması gereken fon, işverenin günü gelince ödemek zorunda olduğu bir fon. Kıdem tazminatı alacak olanlarla ne oluyor davalık, icralar. Güçlü bir fon olur ve bir an önce yapmamız lazım.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.