Asgari ücretlinin eline geçen paranın düşmemesi için adım atıldı

Bugün milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Asgari ücretlinin eline geçen paranın düşmemesi için bugün adım atıldı.

Asgari ücretlinin eline geçen paranın düşmemesi için adım atıldı
25 Ekim 2016 Salı 17:28

AK Parti, vergi dilimi artışı nedeniyle asgari ücretlinin bu yılın son 3 ayında daha az ücret almasını önleyecek yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Jet hızıyla görüşülmek üzere TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sevk edilen teklif ile, vergi kesintisi artışı asgari geçim indirimi ile telafi edilecek. Asgari ücretli, yılın son üç ayında da bin 300 lira ücret alacak. Böylece asgari ücretlinin eline geçecek para Ekim, Kasım, Aralık'ta da değişmeyecek. 


AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Sadi Bilgiç imzasıyla TBMM'ye sunulan teklif ile Gelir Vergisi Kanunu'na şu geçici madde ekleniyor:

"2016 Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri Kanunun 103. maddesinde yazılı tarife nedeniyle 32. maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere 2016 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara, bu tutar ile 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar, ücretlinin asgari geçim indirimine ayrıca ilave edilir. Bu fıkrada geçen net ücret, yasal kesintiler sonrası ücret tutarına asgari geçim indiriminin ilasevi sonucu oluşan ücreti ifade eder. Kanunun bu maddeye aykırı olan hükümleri 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayları için uygulanmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile mahsup şeklini ve dönemini belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." 

Asgari ücretlilerin vergi tarifesindeki artış nedeniyle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında aylık 69,91 TL'lik bir gelir kaybı yaşamasını önlemeyi amaçlayan ve bu nedenle yürürlük tarihi 1 Ekim 2016 olarak belirlenen teklif, dün öğleden sonra TBMM'ye sunulmasının ardından jet hızıyla Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na sevk edilerek, ele alındı.  

Bu hafta içinde de Genel Kurul'da görüşülerek yasalaştırılması planlanan teklifin gerekçesinde,  "2016 yılında en düşük asgari ücretin net tutarı 1.300,99 TL olarak belirlenmiştir. Bu belirlemeye bağlı olarak 2016 yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ücretlerde Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesinde yazılı tarife nedeniyle oluşacak kayıpların ilave asgari geçim indirimi yoluyla telafisi amacıyla" bu düzenlemenin hazırlandığı belirtildi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.