YGS ve LYS'de çoklu sistem - İşte detaylar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) YGS ve LYS'de çoklu sisteme geçiş yapacak. Sadece eğitim ile ilgili bu değişiklikle kalmayacak olan bakanlık tam gün eğitim, yabancı dil hazırlık sınıfları, performans yönetim sistemi içinde çalışmalara başlayacak.

YGS ve LYS'de çoklu sistem - İşte detaylar
02 Kasım 2016 Çarşamba 09:33

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üniversiteye geçiş sınavları YGS ve LYS için 2019 yılına kadar köklü değişiklik yapmayı planlıyor. Üniversite geçiş sınavlarında öğrencilerin hayatlarının iki sınava bağlı olmaması için yılda yapılan sınav sayısında artış yapılacak. Hedefler doğrultusunda teknik altyapı için gerekli çalışmalara başlanacak.

Eğitim'de değişikliklerin hedefi 2019

Resmi gazete'de yayımlanan "2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı Eki"nde Milli eğitim Bakanlığı'nın diğer bakanlıklar ve kurumlarla yapacağı işbirliği çerçevesinde yürütülecek politikalara ve bu kapsamda alınacak tedbirlere yer verildi. Bu karar göre eğitim alanında yapılacak olan değişikliklerde hedef 2019. Hedef yılına kadar tam gün eğitim,zorunlu okul öncesi ve yabancı dil hazırlık sınıflarıda tamamlanacak.

Çoklu YGS ve LYS 

Üniversiteye girebilmek için Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'na girmesi gereken adaylar için yılda bir kez yerine bir kaç kez girmesi hedefleniyor. Bu değişikliğe göre YGS'ler ekim, ocak ve mart aylarında yılda 3 kez olması planlanırken LYS'ninde yıl birkaç kez yapıması planlanıyor. Ayrıca LYS için açık uçlu soru sorulmasıda gündemde yer alıyor.

Tekli eğitim sistemi

MEB tekli eğitim sistemine geçmek içinde çalışma başlatacak. Her eğitim kademesinde tekli eğitim sitemine geçilmek için 2017 yılı içerisinde fiziki altyapı olanakları arttırılarak bütün eğitim kademelerinde ikili eğitim uygulamasına son verilmesine yönelik bir yol haritası çıkarılacak daha sonra ise hayata geçirilecek.

Okul öncesi eğitim için bağış kampanyası

Çocukların okul öncesi eğitime kazandırılması amacıyla çeşitli bağış kampanyaları yapılacak.

Hazırlık sınıfları yeniden yapılandırılacak

İlkokuldan sonraki ilk yıl, tüm öğrenciler için ortaokula hazırlık sınıfı olarak yeniden yapılandırılacak. Öğrencilerin dil yeterliliklerini artırmak için ilkokuldan itibaren eğitimin genelinde yabancı dil derslerine ağırlık verilecek şekilde müfredat güncellenecek. Deneyimli öğretmenlerin de fırsat eşitliği çerçevesinde dezavantajlı bölgelerde görev yapmalarını özendirici tedbirler alınacak

Performans yönetim sistemi kurulacak

Okul ve eğitim kurumlarının hizmet standartları belirlenecek, rehberlik ve denetimi de içeren bir performans yönetim sistemi kurulacak. Rehberlik ile denetim faaliyetleri, çoklu veri kaynaklarının algılamalarına dayalı ve bilgi sistem destekli yürütülecek. Okullara ve kurumlara yönelik rehberlik ile denetim faaliyetleri yaygınlaştırılacak, okul ve kurumların performansları izlenecek.


Etiketler; #ygs #LYS
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mısra - 7 yıl önce
Selam coklu ygs seneye olur demi 11. Sınıfım bana vururmu
Avatar
mısra - 7 yıl önce
Selam coklu ygs seneye olur demi 11. Sınıfım bana vururmu