Staj yapacak öğrencilere müjde!

Stajyerler için devlet katkısı yasalaştı. Bu yıl işletmelerde staj eğitimi alan öğrencilere ödenmesi gereken ücretler eşitlendi. 2017’de tüm öğrenciler 421.21 TL’den az maaş alamayacak.

Staj yapacak öğrencilere müjde!
28 Mart 2017 Salı 21:41

Yaz döneminin yaklaşması ile beraber öğrencilerin staj dönemleri de başlıyor. Öğrenciler staj yapacak işletme arayışlarına giriyorlar. Staj yaparken ödenmesi gereken ücret konusunda ise uzun süredir sorunlar devam ediyordu. Sonunda devlet bu konuya el atarak hem öğrencilerin yüzünü güldürecek hem de işletmeleri rahatlatacak bir çözüm geliştirdi.

6764 sayılı kanunda öğrenciler ile ilgili olan staj maaşları hakkında düzenlemeler tamamlandı. 2017 yılı Aralık ayına kadar stajyer öğrencilerin maaşlarının çok büyük bir kısmının devlet tarafından karşılanacak ve bütün stajyer öğrencilere, en az asgari ücretin yüzde 30’undan (421.21) liradan düşük maaş verilemeyecek.

Öğrencilerin stajyer maaşlarında; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undan (421.21 TL) yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden (210.60 TL), aday çırak ve çırağa asgari ücretin yüzde 30'undan (421.21 TL) aşağı ücret ödenemiyor. Bu oranların ya da rakamların üzerinde ücret ödemek ise serbest. Öğrencilerin sigorta primleri de eğitim kurumlarına ait bütçeden karşılanacak.

DEVLETTEN İŞLETMELERE DESTEK

Öğrencinin staj ücretinin yükünü tamamen işletmelere yüklemek istemeyen devlet işletmeleri rahatlatacak bir çözüm üreterek; stajyer maaşının büyük bir kısmını ödeyecek. Böylelikle işletme için hem yük ortadan kalkacak, hem de sektörler için teknik ve donanımlı personeller yetiştirilmiş olacak.

Bu noktada, devletin işletmeye katkısını da belirtecek olursak; 420 TL' lik maaşın 280 TL olan kısmını devlet ödeyecek.

İşletme sahipleri her ayın 10. gününe kadar stajyer öğrencilerin maaşlarını öğrencilerin banka hesaplarına yatırma işlemlerini yapmaları gerekiyor. Devletin sağladığı katkı ücreti ise yine her ayın 25'ine kadar işletmenin bildirdiği banka hesaplarına yatacak. Öğrencilere yapılan ödemelerden vergiler dahil olmak üzere hiçbir şekilde kesinti yapılamayacak. Eğer öğrenciler devamsızlık yapıyorlarsa, gidilmeyen günler için maaşlardan kesinti yapılacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.