"Okullarda Renk Etkisi Projesi" başladı

Filli Boya ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle renklerin öğrenmedeki etkisi gözetilerek hazırlanan Okullarda Renk Etkisi Projesi hayata geçirildi.

"Okullarda Renk Etkisi Projesi" başladı
27 Mayıs 2017 Cumartesi 11:30

Filli Boya ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle renklerin öğrenmedeki etkisi gözetilerek hazırlanan Okullarda Renk Etkisi Projesi kapsamında, Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Kayseri, Manisa, Sakarya, Trabzon'da belirlenen pilot anaokulları, okulların kapanmasıyla "Filli Kadın Ustalar" ile birlikte boyanmaya başlayacak.

Okullarda Renk Etkisi Projesi'nin tanıtımı, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Anaokulu'nda gerçekleşti.

Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, projenin, özel sektör ve kamu iş birliğinde ortak çözüm üretilmesi konusunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Çolakoğlu, projeyi, rengin psikolojiye etkisi konusunda öğretmen ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi amacıyla hayata geçirmek istediklerini belirterek, bilimsel ve akademik bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı.

Renklerin öğrenci ve öğretmenlerin psikolojisine olumlu yansımasıyla eğitimdeki verimliliği artırmayı amaçladıklarını dile getiren Çolakoğlu, bilimsel araştırmalar sonucunda muhtelif öğrenme ortamlarında, ders kitaplarında, uygulamalarda öğrencinin ve öğretmenin psikolojisini olumlu etkileyecek renklerin belirlendiğini ve bir renk kartelası hazırlandığını kaydetti.

Mustafa Hilmi Çolakoğlu, boyaların, bugünden itibaren okullarda dağıtılmaya başlanacağını belirterek, proje kapsamında sadece Türkiye'de değil, dünyadaki okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin yararlanabileceği "www.renketkisi.com" isimli site hazırlandığını aktardı. Çolakoğlu, sitedeki bilgilerin sürekli güncelleneceğini ve geliştirileceğini bildirdi.

"Sosyal sorumluluğumuz"

Toplantıda konuşan Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, renklerin çocuklar üzerindeki etkisinin önemine işaret etti.

Filli Boya olarak bugüne kadar bin 300 civarında okulun boyanmasını sağladıklarını belirten Küçükoğlu, "Bunu sosyal sorumluluğumuz olarak gördük. Bu boyama işlemini yaparken esas aldığımız konu bizi sektör liderliğine taşıyan, ülkemizin ihtiyaç duyduğu korumacı ve dekoratif özellikleriyle kullanım avantajlarıyla binalarımızı koruma altına alma prensibiyle hareket ettik. Ülkemize daha yararlı olabilmek için en iyi bildiğimiz işte daha neler yapabiliriz arayışını evrensel boyutta yürüttüğümüz zaman bir de boyanın renk etkisi tarafını, toplum bilinci olarak vurguladığımız zaman hep beraber topluma olan katkımızın artacağını gördük. Dolayısıyla bu anlamda çok büyük bir seferberliğin adımını atıyoruz. Bu anlamda bugün size paylaşacaklarımız gelecekte yapacaklarımızın şifreleri ve ön anlayışı olacak." diye konuştu.

"Hangi renk boyayla boyanırsa çocuklarımız nasıl daha iyi olumlu etkilenir"

Renklerin çocukların psikolojisi üzerinde etki sahibi olduğunu anlatan Küçükoğlu, şunları anlattı:

"Okullarda Renk Etkisini Projesi'ni bugün başlatıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde 12 pilot anaokulunu boyayarak, renk etkisinin bilimsel olarak çocuklarımıza sağladığı faydayı görerek, ülkemiz genelinde bunu yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu projenin Filli Boya adına hiçbir ekonomik ve ticari beklentisi yok. Tamamen motivasyonumuz ve ülkemize daha fazla nasıl faydalı olabiliriz, hangi renk boyayla boyanırsa çocuklarımız nasıl daha iyi olumlu etkilenir, bu bilinci yaratmak için buradayız. Dört ana renk var, bunları tespit ediyoruz. Uzun bir çalışma, çok fazla ara rengi de hayata sokarak çok olumlu etkiler yaratacağımıza inanıyorum. İlk olarak erken yaştaki çocukların yüksek enerjili olmasıyla onları mavi ve yeşil tonlarıyla daha dingin hale getirebiliriz. Enerji yükseltmek istediğimizde sarı, kırmızı, turuncuları bu işin içine serpiştiriyoruz. Bunu bilim ve psikologların desteğiyle geniş bir platformda yapmamız lazım."

Tayfun Küçükoğlu, "www.renketkisi.com" sitesini kurumsal sorumluluğun bir ifadesi olarak hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu site Türkiye'de şimdiye kadar renkler ve renklerin hayatımıza etkilerini anlatan ilk ve en kapsamlı kaynak olarak hayata geçiyor. Site içerisinde öğrenmeden uyumaya, oyun oynamaktan ders çalışmaya kadar evlatlarımızın çocukluk dönemleri boyunca içerisinde bulundukları fiziki ortamları nasıl renklendirmemiz gerektiğini anlatan bilgiler bulunuyor." ifadelerini de kullandı.

Proje hakkında

Filli Boya ve Milli Eğitim Bakanlığı, renklerin öğrenmedeki etkisi gözetilerek hazırlanan Okullarda Renk Etkisi Projesi ile bir ilke imza attı. Uzman Psikolog Ayben Ertem ile hazırlanan "Okullarda Renk Etkisi" kaynak kitabı ve kartelası; Türkiye'de ilk kez renklerin öğrenme üzerindeki etkisini ve bu psikolojik etkilere göre tasarlanmış okul alanlarının nasıl boyanması gerektiğini anlatıyor.

Okul öncesi, ilköğretim ve liseler özelinde okullarda bulunan tüm alanlar için renk kullanımı önerilerini içeren Okullarda Renk Etkisi kaynak kitabı, aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile binlerce okul idarecisine dağıtılacak. Filli Boya, bu proje kapsamında renklerin, psikolojik ve sağlık üzerindeki etkilerinin, çocuk odaları ve okullar gibi belirlenmiş alanlar özelinde anlatıldığı, bilimsel makalelerle zenginleştirilmiş www.renketkisi.com web sitesini hayata geçiriyor.

Filli Boya, kısa bir süre önce tanıttığı Çocuk Odaları Renk Koleksiyonu'ndan sonra renklerin okullarda dikkat ve öğrenme üzerindeki etkisini araştırdığı çalışma kapsamında "Okul Renkleri Koleksiyonu"nu oluşturdu.

Okul binalarının konumu, ışık alma oranları ve cam yüzeyleri özelliklerine göre segmentlere ayrılarak hazırlanan "Okul Renkleri Koleksiyonu"nda okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve liseler için seçilmesi gereken renk tonları belirtiliyor. Anaokulları için sınıf, oyun odaları, yemek alanı, müdür odası, koridorlar için renk önerileri verilirken, ilkokul ve liseler içinse sınıfların ışığa ve baktığı yöne göre değişen renk alternatiflerinin yanı sıra sınıf içinde bulunan duvarların her biri için ayrı renk seçimleri bu çalışmanın dikkati çeken özellikleri arasında yer alıyor.

Filli Boya 12 anaokulunu renklendiriyor

Filli Boya, proje kapsamında İstanbul'da tanıtımı yaptığı İTÜ Maçka Anaokulu'nu oluşturduğu Okul Renkleri Koleksiyonu'na uygun boyadı. Proje kapsamında ayrıca Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, Kayseri, Manisa, Sakarya, Trabzon illerinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen pilot anaokulları da okulların kapanmasıyla "Filli Kadın Ustalar" ile birlikte boyanmaya başlayacak.

Rengin etkilerine ve renge dair pek çok bilgi dijital ortamda "www.renketkisi.com" internet sitesi vasıtasıyla takip edilebilecek. Site, renk üzerine Türkiye'de ve dünyada gerçekleştirilen makalelerin yanı sıra, renklerin yaşam ve çocuklar üzerindeki etkilerinin de anlatıldığı bilimsel bilgiler içeriyor. Sitede, renk ve ışık arasında ilişki, dünyada renk konusunda yazılmış makaleler, yapılmış araştırmalar ve sonuçları, çocuklar ve renkler arasındaki güçlü bağ, rengin sağlığa etkisi ile dekorasyonda renk etkisi okuyucular ve merak edenlerle buluşuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.