Mesleki gelişim dersine 3 yeni modül

Osman Nuri Gülay, ''Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.'' dedi.

Mesleki gelişim dersine 3 yeni modül
04 Mayıs 2017 Perşembe 20:30

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay 04 Mayıs 2017 tarihinde Ordu’da düzenlenen “Mesleki Eğitim, Sanayileşme ve İstihdam Kongresi”ne katıldı.

Kongrede konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci; ülke olarak çok büyük bir medeniyet olduğumuzu ve bu durumun haklı gururunu yaşamamız gerektiğini belirtti. 28 Şubat sürecinde mesleki eğitimin uğradığı deformasyona vurgu yapan Demirci; 28 Şubatın ülkemizin gelişmesinin önünü kesmek için yapılmış bir girişim olduğunu ancak son dönemlerde yapılan çalışmalarla bunların etkisinin büyük bir oranda yok edildiğini belirtti. Ayrıca bu coğrafyada ahilik ve lonca sistemiyle gelişen büyük bir zenginliğimiz olan mesleki ve teknik eğitimin bakanlığımızın lokomotifi olması ve sektörle birlikte ayağa kaldırılması için bugünkü gibi bir koordinasyon içinde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Hedeflere ulaşmada en önemli görevin okul müdürlerine düştüğünü, öğrencilerimizin millî ve manevi değerlerine bağlı gençler olarak yetiştirilmesinin sağlanması durumunda tüm güçlüklerin aşılabileceği çerçevesinde görüşlerini paylaştı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yaptı. Gülay; mesleki eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra; yetiştireceğimiz öğrencilerin ahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğundan, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda okul yöneticilerine bu konuda önemli görevler düştüğünden, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi yönünde yapılan yasal düzenlemelerden ve bu düzenlemelerin okullara, sektöre, öğrenci ve velilerine sağlayacağı katkılardan bahsetti. Ayrıca 6764 sayılı kanun ile meslek ve teknik eğitimde yapılan düzenlemelere değinerek; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, çıraklık eğitimi, işletmede beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ödenecek ücretin 3’te 2’sinin devlet desteği olarak verileceğini, mesleki eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren sigortalanacağını ve bütün mesleki eğitim mezunlarına teknisyenlik unvanı verileceğini ifade etti.

Gülay sözlerine şöyle devam etti; “Sektörün arzuladığı nitelikte işgücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, tematik meslek liseleri açıyoruz.

Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık. Proje kapsamında 614 işbirliği protokolü imzaladık.

Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.

24-25 Ekim tarihlerinde Antalya’da düzenlediğimiz mesleki eğitim temalı kongre sonuçlarını değerlendirerek mesleki ve teknik eğitimde 2023 hedeflerimizi belirliyoruz. Bu doğrultuda mesleki ve teknik eğitimin yol haritası niteliğinde olan Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesini güncelliyoruz.

Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.

Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.”.

Okul müdürlerinin görüş ve önerilerinin alınmasıyla devam eden toplantı, uygulamada yaşanan sorunlara yönelik verilen cevaplarla sona erdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.