Meslek Liselilere, 'Mühendis' olma ayrıcalığı

TBMM Eğitim Komisyonu'nunda kabul edilen yeni düzenlemede meslek liseliler için ayrıcalıklar getirilecek.

Meslek Liselilere, 'Mühendis' olma ayrıcalığı
01 Temmuz 2016 Cuma 09:49

TBMM Eğitim Komisyonu'nunda kabul edilen yeni düzenlemede meslek liseliler için getirilen ayrıcalıklarından biri ise Meslek liseli öğrencilere mühendis olabilme imkanının tanınmış olması.

Yapılaması zorunlu olan stajlar için ödenecek olan miktarın 3'te 2'sini devlet karşılayacak. Eğer staj büyük işletmelerde ise devlet miktarın 3'te 1'ini ödeyecek. Staj karşılığında alınacak ücretler asgari ücretin yüzde 30'u ödenecek. Ödemeler işsizlik fonundan gerçekleştirilecek.

MEB, mesleki teknik eğitimde teknik eleman ihtiyacı duyan Metal Sanayicileri Sendikası ile yaptığı protokol ile bu alanda eğitim alan öğrencilere 10'uncu sınıftan itibaren aylık 200 lira burs sağlanacak.

Meslek liseli öğrencilerin sahip olacağı ayrıcalıklar:

  • Mühendislik diploması: Meslek lisesini tamamlayıp, teknik öğretmen unvanını elde edenler için mühendislik fakültelerinde açılacak tamamlama programlarına katılanlar, fark derslerini verip 'mühendis' olacak. 
  • Döner Sermaye: Özel mesleki ve teknik okulların atölye ve laboratuvarlarında üretim yapılması ve bu ürünlerin döner sermaye işletmesiyle satışının yapılması sağlanacak. Bu satışlardan elde edilen gelirlerden öğrenciler de çalışmaları karşılığında pay alabilecek. 
  • Sigorta: MEB, mesleki ve teknik okullarda eğitim gören öğrencileri iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı özel sağlık sigortasıyla sigortalayacak. 
  • Zorunlu staj: 4 yıllık lise eğitiminin 1 yılında öğrenciler sektörde zorunlu staj yapacak. Bu staj zorunlu eğitim kapsamında değerlendirilecek. 1.8 milyon öğren ci: MEB'e bağlı 3 bine yakın mesleki ve teknik eğitim lisesinde 1.8 milyon öğrenci eğitim alıyor. MEB, bu öğrencilerin her birisini nitelikli işgücü haline dönüştürerek, Türkiye'nin ara eleman ihtiyacını gidermeyi hedefliyor. 
 
Kaynak: Vatan

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.