Meslek liselerine yönelik yasa taslağı Başbakanlıkta

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla 64. Hükümet'in Eylem Planı'ndaki "mesleki eğitimde istihdam yaratıcı tedbirler alınır" maddesi doğrultusunda hazırlanan yasa taslağı, Başbakanlık'a gönderildi.

Meslek liselerine yönelik yasa taslağı Başbakanlıkta
10 Mart 2016 Perşembe 12:35

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla 64. Hükümet'in Eylem Planı'ndaki "mesleki eğitimde istihdam yaratıcı tedbirler alınır" maddesi doğrultusunda hazırlanan 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda Değişiklik Öngören Yasa Taslağı, incelenmek üzere Başbakanlık'a gönderildi.

AA muhabirinin Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay'dan aldığı bilgiye göre, Bakan Avcı'nın talimatıyla, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla 2 aydır üzerinde çalışılan ve paydaşların görüşü alındıktan sonra hazırlanan 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda "reform" niteliğinde değişiklik öngören yasa taslağı, incelenmek üzere Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi'ne gönderildi.

Yasa değişikliğinin Başbakanlık'ın incelemesinin ardından Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi ve bir karar alınması halinde TBMM'de görüşülmesi planlanıyor.

"Mesleki eğitimde sessiz devrim" olarak tanımlanan yasa değişikliği, çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda pek çok değişiklik öngörüyor.

Buna göre, istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebilecek. Böylece açılacak özel okullarda öğrenim gören meslek lisesi öğrencileri, bir taraftan da fabrika ve atölyelerde sektörün teknik bilgilerini öğrenebilecek. Öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından fabrikalarda istihdam edilebilecek.

Mesleki teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda, öğrencilerin stajlarındaki maaşlarının 3'te 2'si devlet, 3'te 1'i de özel sektör tarafından ödenecek.

Bu okullarda okuyan öğrencilerden, stajlarının ardından mesleki eğitim bilgi birikimlerini ölçmek amacıyla yapılacak sınavı geçenlere lise diploması verilecek.

Düzenlemede, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor. Çıraklık eğitimi alan öğrencilerin istemeleri halinde üniversiteye gitme yolları da açılmış oldu. Bu öğrencilere 4 yılın sonunda, ustalık ve iş yeri açma belgesi de verilecek.



Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
çeçen - 8 yıl önce
Çıraklık okullarına gün doğru desenize. Böylece her yıl kan kaybetmekten kurtulurlar