MEB Bakanı Yılmaz'dan ÖSYM ve kayıt parası açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müfredat, ÖSYM ve okula yapılan veli bağışlarına yönelik açıklama yaptı.

MEB Bakanı Yılmaz'dan ÖSYM ve kayıt parası açıklaması
16 Ağustos 2017 Çarşamba 13:16

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2017-2018 eğitim öğretimine başlamadan müfredata eklenen konular ve ÖSYM'nin adaylarına yaşattığı mağduriyet hakkında açıklama yaptı. MEB Bakanı Yılmaz, müfredata çağın gerekliliği olan yeni konular eklendiğini ifade ederek, maddenin 4’üncü hali plazmanın ve nanoteknolojinin de müfredata eklendiğini söyledi.

İşte Bakan Yılmaz'ın açıklamaları:

“1998’de devlet üniversitelerinin kontenjanları 138 bin. 2004’te 185 bin, 2006’da toplam 187 bin. 2014’te devlet 337 bin. Geçen yıl ise devlette 358 bin kontenjan mevcut. Bu zamana kadar tüm zamanların rekoru kırıldı ilk defa 346 bin öğrencimiz yerleşti. Devlet üniversitelerine 346 bin kişi kaydoldu.”

Müfredatta gereksiz, lüzumsuz tekrarlanan konularda değişiklik yapıldı

“9. sınıfta kimyada temel kanunları diğer bir ünite ile birleştirildi. Maddenin hali eskiden 3’tü şimdi maddenin hali 4 oldu. Çağın gerekliliğiydi. Yine bir başka konu kimyasal tepkimeler konusu 2 ünite olarak seçildi. Nanoteknoloji girdi yine müfredata. Matematik ilkokul 1. sınıfta alt öğrenme alanı içinde alan çeyrek ifadesi birinci sınıflar için fazla bulundu. Çeyreği 2. sınıfa aldık. Yine 5. sınıfta olan yamuk tanımını daha ileri sınıflara bıraktık. Bazıları lisede bazıları ortaokulda kaldı”

Okula kayıt parası

“Öğrenci velileri bağış yapmaya zorlanamaz. Burada personellerime talimatım diğerlerine de bilgi milli eğitim temel kanunu 16 madde, ‘Öğrenci velileri bağış yapmaya zorlanamaz’ dolayısı ile böyle bir uygulama olduğu söyleniyor. Doğru olmadığını söyleyeyim. Biz de iletildiğinde hukuka uygun olmadığını, bu uygulamanın yapılmamasını söylediğimizde de kanuna uygun herkes davranmak durumunda kalıyor”

ÖSYM hatasını düzeltti

"Bir hata, hatanın hiçbir zaman iyisi olmaz, keşke olmasaydı. İkinci husus hatadan sonra bir de özür diledi. Özür dilemek bizim değerler eğitiminin bir parçasıdır. Özür dilemek o kadar kötü bir şey değildir. Aslına bakınca bu bir itiraz üzerine 'birisi diyor ki benim puanımı yanlış hesapladınız.' Yanlış hesapladınız denildikten sonra ÖSYM bakıyor ki genelde 2 yıllık meslek yüksek okullarını etkileyen bir hata olduğuna dikkat ederekten, görerekten bu yanlışlığı düzeltiyor. Şimdi yapılmaması doğrudur, uygundur ama öyle bir itiraz olduğunda varsa bir hata e ne yapılması lazım? Hatanın da düzeltilmesi lazım birinci husus bu dolayısıyla da yapılan şey bir hatadır. Hatadan dolayı özür dilenmiştir, bir daha olmaması esastır. Ancak Mevlana'nın güzel bir sözü vardır biliyorsunuz; 'yüzde ısrar etme doksan da olur, insan dediğinde noksan da olur.' Dolayısıyla diyor ki kadrolarımızın büyük bir kısmını bu dönemde değiştirdik diyor. Bu değiştirdiğimizden dolayı birçok kimse ilk defa görevde yer alanlar oldu. Bundan sonra olmayacağını söylüyor biz de ümit ediyoruz ki olmasın ancak bununla ilgili kendi idari işlemlerde soruşturmalarını başlattı. O soruşturma neticesinde ortaya çıktığında bizde kamuoyuna bunun neden kaynaklandığını tek tek açıklayacağız."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.