Bugünün ustaları yarının “patron“ adayları olacak

Türkiye genelinde lise çağında hem eğitim almak hem meslek öğrenmek hem de para kazanmak isteyenler için 31 alan 152 farklı dalda “mesleki eğitim merkezlerinde“ eğitim imkanı sunulacak.

Bugünün ustaları yarının “patron“ adayları olacak
07 Aralık 2016 Çarşamba 13:57

TBMM´de çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına yönelik reform niteliğinde hükümler içeren tasarının yasalaşmasıyla, Türkiye genelinde lise çağında hem eğitim almak hem meslek öğrenmek hem de para kazanmak isteyenler için 31 alan 152 farklı dalda “mesleki eğitim merkezlerinde“ eğitim imkanı sunulacak. 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nur Gülay, TBMM Genel Kurulu´nda kabul edilen Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun´da yer alan, çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmasına ilişkin düzenleme konusunda açıklamalarda bulundu. Kanun gereği MEB Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki 338 çıraklık eğitim merkezinin mesleki eğitim merkezleri adıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne  bağlanması yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirten Gülay, amaçlarının, sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini sağlayacak tedbirleri almak olduğunu söyledi. Gülay, TBMM Genel Kurulu´nda kabul edilen tasarının yasalaşması ile küçük esnafın mesleğini iş başında öğretebileceğini ve mesleği devam ettirecek iş gücünün oluşacağını, ayrıca sektörün fabrikalarda nitelikli iş gücü yetiştirebileceğini ve teknik yükseköğretim kurumlarına meslek lisesini bitirenlerin gitmelerinin önünün açılacağını belirtti. 

İşverenle sözleşme imzalanacak

Bu üç alanda tasarının yasalaşmasının ardından, yönetmelik çalışmalarına başladıklarını bildiren Gülay, düzenleme ile getirilecek yenilikleri şöyle anlattı:

"Düzenleme ile 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler, fen lisesi, anadolu lisesi, sosyal bilimler liseleri, imam hatip, mesleki ve teknik anadolu lisesi gibi tercihlerinin yanında, mezuniyetlerinin ardından ustalık ve iş yeri açma belgesi alabilecekleri mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecekler. Bu uygulama, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren uygulamaya konulacak. Öğrencilerimiz, mesleki eğitim merkezlerinde hangi alanda yetişmek istiyorsa o alandaki işveren ile koordinatör öğretmeni ve velisi ile birlikte bir sözleşme imzalayacak. Sözleşme doğrultusunda, haftada 2 gün mesleki eğitim merkezinde akademik dersler ile iş güvenliği dersleri alacak. Haftanın 4 günü ise sözleşme yapılan sektörde iş başında eğitim alacak. İş başı eğitimleri, ustanın nezaretinde koordinatör öğretmenin denetiminde olacak. Bu alanı seçecek olan öğrencilerimiz, hem iş başında meslek öğrenecek, hem eğitimine devam edebilecek hem de çalışıp para kazanabilecek. Çırak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkanına kavuşmasını sağlayacağız."

TEOG ile de geçiş yapabilecek

Gülay, liselere yerleştirmelerin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamındaki puanlar esas alınarak yapıldığını anımsatarak, herhangi bir lise programına kayıt hakkı kazanmış öğrencilerin istemesi halinde mesleki eğitim merkezlerine geçiş yapabileceklerini belirtti. Çırak öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30´undan az olmamak kaydıyla ücret ödeneceğini ifade eden Gülay, ayrıca öğrencilere ödenecek ücretin üçte ikisini (390 Lira´nın 260 Lira´sını) devletin karşılayacağını bildirdi. Gülay, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin, lise 1. sınıftan iş başında eğitim alacaklarını, aynı anda sigortalarının yapılıp ücretlerinin ödeneceğini bildirdi. Gülay, ayrıca meslek lisesi öğrencilerinin ise atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacağını söyledi. 

İş yeri açacaklara 50 bin hibe 100 bin lira kredi

Öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerindeki 4 yıllık eğitim ve mezuniyetlerinin ardından, ustalık ve iş yeri açma belgesi alacağını ve isterlerse iş yerlerini açabileceklerini kaydeden Gülay, "Çırak öğrencilerimiz, isterlerse açık liselerde fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecek, üniversite sınavlarına girebilecekler." bilgisini paylaştı. Gülay, iş yeri açmak isteyen mesleki eğitim merkezi mezunları için de yeni imkanlar hazırlandığını bildirerek, "MEB ile KOSGEB arasında imzalanan protokol gereği, 50 bin lira hibe ve 3 yıl geri ödemesiz, 100 bin liralık faizsiz kredi imkanı sunulacak." dedi. Mesleki eğitim merkezlerinde başlangıç olarak 31 alan 152 meslek dalında eğitim verilmesinin planlandığını dile getiren Gülay, bu alanları sektörün ihtiyaçları doğrultusunda artıracaklarını söyledi. Gülay, çıraklık eğitim merkezlerindeki mevcut 73 bin dolayındaki öğrencinin de fark derslerini vererek meslek lisesini tamamlayabileceklerini, kanun gereği yapılacak yeni hükümlerin belirlenmesi için yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.