Bilim Genç 1 yaşını doldurdu

TÜBİTAK tarafından çıkarılan Bilim Genç Elektronik Dergisi 1. yaşını doldurdu.

Bilim Genç 1 yaşını doldurdu
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

TÜBİTAK tarafından çıkarılan ve ücretsiz olarak yayınına devam eden elektronik dergi Bilim Genç 1. yaşını doldurdu.


Dergiye ulaşmak için tıklayınız.


TÜBİTAK tarafından çıkarılan ve gençlere bilimi sevdirmeyi amaçlayan elektronik dergide bir birinden ilginç bilgi ve detaylar yer alıyor.

Konuyla ilgili Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu tarafından eğtiimcilere gönderilen yazıda öğrencilerin bilgilendirilmesi istendi. Çolakoğlu tarafından gönderilen yazıda Bilim Genç detaylı olarak tarif edilerek dergi şu şekilde tarif etti.

İlginç ve güncel konuların ele alındığı popüler bilim yazıları, bilim dünyasından son gelişmeler, merak edilen ilginç soruların cevapları, uluslararası alanda bilime katkı sağlayan başarılı bilim insanlarımızın yaşam öykülerinin ve araştırma konularının yer aldığı söyleşiler ve daha fazlası TÜBİTAK’ın ücretsiz elektronik yayını Bilim Genç’te.

Kolayca ulaşılabilecek malzemelerle gerçekleştirilebilen etkinliklerin yer aldığı Kendimiz Yapalım ile Tasarla ve Yap köşeleriyle yaparak gençler öğrenmenin keyfine varabilecek.. Temel elektrik ve mekanik kavramları üzerine yayın yapan bu köşelere gençler kendi projelerini de gönderebiliyor.

Bilim konularının anlatıldığı animasyonların, ilginç bilimsel deneylerin, bilim insanlarının araştırma laboratuvarlarından görüntülerin, Kendimiz Yapalım ile Tasarla ve Yap köşelerindeki etkinliklerin yapım aşamalarının yer aldığı videolar TÜBİTAK Bilim Genç’te.

TÜBİTAK Bilim Genç sizlere kendi objektifinizden bilim ve sanatı buluşturan fotoğraflar ve videoların paylaşılabileceği bir alan sağlıyor. Etkileşimli bir şekilde oynanabilecek düşünmeye dayalı zekâ oyunlarına TÜBİTAK Bilim Genç üzerinden ulaşılabilir.

TÜBİTAK Bilim Genç’in düzenlediği Robot Bilim etkinliği kapsamında görsel programlama ile üretilen algoritmaları kullanarak sanal ve gerçek ortamlarda Robot Bilim uygulamaları gerçekleştirilebiliyor. TÜBİTAK’ın desteği, bilim merkezleri ile bilim ve sanat merkezlerinin koordinatörlüğü ve okulların katılımıyla gerçekleştirilecek Robot Bilim etkinliğinin sonucunda düzenlenmesi planlanan yarışmanın kazananlarını sürpriz hediyeler bekliyor.

Doğada yaşayan canlıların yaşam kültürünü araştıran Serdar Kılıç bu kültürü TÜBİTAK Bilim Genç’teki köşesinde okurlarla paylaşıyor. TÜBİTAK Bilim Genç Bilim Söyleşileri ile uluslararası alanda bilime katkı sağlayan başarılı bilim insanlarını da okurlarla buluşturuyor.

Projeler İşbaşında köşesi



Okuyucuların dergiye doğrudan katkı sağladığı bölümlerden biri “Projeler İş Başında Köşesi” ismiyle yayın yapıyor. Bu köşeye gençler okullarında hazırladıkları projeleri yükleyebiliyor ve herkesle paylaşabiliyor. Böylece çevrelerini gözlemliyor, problemleri belirliyor ve bu problemlere nasıl çözüm bulabileceklerinin sistematik adımlarını öğreniyorlar.

Bu köşeyle Bilim Genç, proje üretmek isteyen öğrencilere de farklı bakış açıları kazanabilecekleri bir kaynak olmayı hedefliyor.

Robot-Bilim Etkinliği Nedir?



Robot-Bilim (Kendi Robotunu Yap), ‘‘görsel programlama ile algoritma üretme’’, üretilen algoritmalarla ‘‘sanal ve gerçek ortamlarda robot bilim uygulamaları’’ geliştirme ve gerçekleştirilen projelerin sergilenmesi etkinliğidir.

Bilim Genç Robot Bilim etkinliğinde kullanılan “görsel programlama ile algoritma üretme” yazılımı sayesinde çözüm basamaklarını oluşturmak çok kolay. Bu sayede gençler de kendi robotlarını yapıp onları kontrol edebiliyor.

Geçtiğimiz okul döneminde ilki düzenlenen Robot Bilim etkinliğine Türkiye’nin dört bir yanında 5-6-7 sınıf öğrencileri katıldı. 200 okul, 400 öğretmen, 6000 öğrenci, 20 bilim merkezi koordinatörü projeye katıldı.

Arkadaşları satın aldıkları oyuncaklarla oynarken, onlar kendi robotlarını bir anlamda kendi oyuncaklarını kendileri yaptı. Böylece günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözerken aslında yaparak öğrenmenin tadına vardılar.



Bundan sonra her yıl gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinlik kapsamında bilim merkezlerinde ve okullarda robot bilim eğitimleri veriliyor. Ayrıca bu eğitimlere isteyen herkes Bilim Genç’ten ulaşabiliyor.



Gençlerin parçası olduğu “kendin yap” yani “maker” hareketi gençleri pasif bir tüketici olmaktan üreten insanlara dönüştürmeyi amaçlıyor. Bilim Genç,  Tasarla ve Yap köşesinde hem çok basit hem de çok karmaşık projelere  yer vererek, yeni şeyler üretmek isteyen herkese yol gösterici olmayı hedefliyor.

Bilim Genç’in bir diğer amacı, gençlerin çevrelerindeki değişimlerin farkına varmalarını sağlamak. Gözlem yapan gençler evren hakkında eşsiz bilgiler edinir ve bu bilgiler arasında bağlantılar kurarak akıllarındaki birçok soruya cevap bulabilir. Bunun için yapmaları gereken tek şey çevrelerine biraz daha dikkatli bakmak.

Bütün bu etkileşimli köşelerin yanı sıra ilgi çekici yazıların, merak edilen soruların cevaplarının ve en son bilimsel gelişmelerin yer aldığı Bilim Genç, popüler bilim dergisi olma özelliğini de koruyor. Video, infografik, animasyon gibi zenginleştirilmiş içeriklerle desteklenen bilimsel konular daha kolay anlaşılıyor.



Bilim Genç sadece bilim söyleşileri ile değil Bilim Kafe etkinlikleri ve videolu söyleşilerle de bilim insanlarının deneyimlerini, hayat hikayelerini ve araştırma konularını gençlerle paylaşabilmelerine imkân sağlıyor.

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.