Artık o dil de seçmeli ders olarak okutulacak - Protokol imzalandı

Gelecek yıldaki 2017-2018 eğitim yılı için yeni seçmeli dersler müfredata eklendi. İşte müfredata giren seçmeli dersler...

Artık o dil de seçmeli ders olarak okutulacak - Protokol imzalandı
17 Ocak 2017 Salı 14:51

Türkiye'de Boşnakça'nın seçmeli olarak okutulmasına yönelik protokol Bosna Hersek Federasyonu ile Türkiye arasında imzalandı. Boşnakça seçmeli dersi, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren okullarda okutulmaya başlayacak.  

Bayrampaşa Mehmet Akif İnan Ortaokulu'nda ilk dersin verildiği toplantıya katılan Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic, ortaokul öğrencilerine verilecek olan Boşnakça dersi için "Başka bir ülkede kendi dilini okumamanın ne demek olduğunu biliyorum. Size ait bir şeylerin kaybolduğunu hissediyorsunuz. İlk kez Bayrampaşa Belediyesine geldiğimde orada doğal ve spontane vakit geçirdim. Orada bir dede, 'Torunumla konuşamıyorum.' dedi. O beni çok etkiledi. Türklerin Bosna'da Türkçe için neler yaptığını görünce çok etkilendim. Ben de böyle bir şey yapmak istedim. Ülke annedir, dil de ülkenin bir parçasıdır. Bir halkın ruhuna varmak isterseniz, onun dilini öğrenmeniz gerekir. Bu şekilde iki ülkenin ruhunu birleştirmiş olacağımızı düşündüm." diye konuştu. 

Dilberovic, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve çalışma arkadaşlarına da katkılarından dolayı teşekkür ederken Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'de konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi.

Türkiye'de 7 dilin müfredata dahil edildiğini belirten Erdem, "Hem Milli Eğitim Bakanlığının protokolü hem de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kardeş okul projesiyle Türkçe, Bosna Hersek'te seçmeli ders olarak tercih edilmeye başlanmıştı. 83 okul Türkçe eğitimi vermekteydi. Bugün bakanımızın gelmesiyle 53 okul daha Türkçe eğitimine başlamış olacak. İki kez çeşitli programlar vesilesiyle Bosna'ya gittim. Bakanımızla toplantılarımız oldu. Türkçe'nin Bosna'da seçmeli ders olarak okutulması konusunda gayretlerini gördük." dedi.

Sadece Boşnakça'nın değil Arnavutça'nın da gelecek yıl seçmeli ders olarak müfredatta bulunduğunu hatırlatan Erdem, sözlerine şöyle devam etti: 

"Okulumuzda ilk dersimizi de sayın Bakanımız vermiş oldu. Bu konuda yapılacak şeyler var. Ders kitapları ve diğer konularda iki ülke güzel bir iş birliği içerisinde çalışmaya devam edecek. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuda çok aktif. Binlerce Boşnak öğrenci Türkçe'yi yabancı dil olarak seçtiği için İstanbul'a getirildi. Hem pratik yaptılar, hem de akrabalarının yaşadığı ülkemizi burada görmüş oldular. Burada da seçmeli ders olarak Boşnakça'yı tercih eden öğrencilerimiz Bosna Hersek'e gidecek. Bayrampaşa Belediye Başkanı da çok destek veriyor."


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.