2017-2018 eğitim döneminde okula başlama maliyeti hesaplandı

2017-2018 eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce veliler okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayacak. İşte okul alışverişinin minimum maliyeti...

2017-2018 eğitim döneminde okula başlama maliyeti hesaplandı
26 Ağustos 2017 Cumartesi 12:20

2017-2018 eğitim-öğretim döneminin 18 Eylül Pazartesi günü başlaması ile veliler okul alışverişi yapacak. Ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulsa da okul alışverişi her sene olmazsa olmazlardan. 

Okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi. Veliye minimum okula başlama maliyeti  370 lira olarak hesaplandı. İlkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 170 TL, kırtasiye ürünleri ise 200 TL'den başlıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şenol Aras, okul kıyafetlerinin semtlere göre değişiklik gösterdiğini belirterek, "Ana sınıfı ile 4'üncü sınıfa kadar olan giyim harcamaları 110-140 TL, 5'inci sınıftan 8'inci sınıfa kadar olan öğrencilerin giyim masrafları 120-150 TL, 9'uncu sınıftan 12'nci sınıfa kadar eğitim gören lise öğrencilerinin kıyafet giderleri ise ortalama 150-160 TL arasında değişiyor." dedi.

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil, kırtasiye ürünlerinde döviz kurlarındaki artış sebebiyle bu yıl ortalama yüzde 25 civarında fiyat artışı gerçekleştiğini ifade ederek, 2017-2018 eğitim-öğretim dönemi için bir öğrencinin ana gereksinimler ve çanta dahil, kitap hariç ortalama kırtasiye masrafının 200 TL ila 265 TL arasında değiştiğini söyledi.

Döviz kurlarının yanı sıra birçok ürüne gelen ilave gümrük vergilerinin de kırtasiye fiyatlarına yansıdığını belirten Şendil, "Türkiye’de sektörün büyüklüğü yaklaşık olarak 3,5-4 milyar dolar. Çin’den genellikle Türkiye’de üretimi olmayan ürünler geliyor. Birçok marka, yerli imalata başladığı ve ek vergiler de geldiği için Çin’den eskiye oranla daha az ürün giriş yapıyor. Çin’den gelen ürünler yerli üretimde karlılığı da etkiliyor. Firmalar daha az kar ediyor, bu da maliyeti zorluyor. Burada devletin üreticiyi desteklemesi şarttır. Devlet, Çin’den gelen ürünlere ek vergi getirdi. Dolayısıyla üretici açısından bakarsak koşullar düne göre daha iyi sayılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

TÜKİD Başkanı Şendil, velileri ve öğrencileri, kırtasiye alışverişi yaparken, üzerinde TSE damgası bulunan ya da 'CE' belgesi olan veya ambalajlı ve üreticisi belli olan etiketli ürünleri satın almaları konusunda uyardı.

Şendil, şunları ifadeleri kullandı: "Geleceğimiz olan çocuklarımızın en sağlıklı, en güvenilir ve yenilikçi ürünleri kullanarak gelişim ve eğitimlerini tamamlamaları konusundaki sorumluluğumuzu yerine getirirken, tüm milletimize, öğrencilerimize, kıymetli eğitimcilerimize, velilerimize ve sektörümüze 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Kırtasiye, gelişimi için tüm paydaşlarının el ele verdiği, birlik ve beraberliğin olduğu bir sektör halinde büyümeye devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar ve kurduğumuz sağlıklı iletişim neticesinde, kırtasiyede güvenli ürün oranı yüzde 99’a çıktı. Kırtasiye ürünlerinde güvensiz ürün oranı ise yüzde 1'e kadar düştü. Sektörümüzle ilgili çıkarılacak tebliğ, yönetmelik ve genelgelerde devletle iş birliği yapmak istiyoruz."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.