Türkçe, Cezayir'de seçmeli ders olarak kabul edildi

Türkçenin Cezayir'deki okullarda 2018-2019 döneminde seçmeli ders olarak okutulması bekleniyor.

Türkçe, Cezayir'de seçmeli ders olarak kabul edildi
19 Nisan 2017 Çarşamba 19:50

Türkçenin seçmeli ders olarak kabul edildiği Cezayir'de, Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Türkoloji Projesi'nden yüksek lisans düzeyinde mezun olan Cezayirliler, kendi ülkelerinde Türkçe öğretebilecek.

AA muhabirinin YEE yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Cezayir'de, 10 Nisan 2016 tarihli ve 22 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Türkçenin seçmeli ders olarak kabul edilmesinin ardından 2018-2019 öğretim yılında Türkçenin yabancı dil olarak okutulması bekleniyor.

Öte yandan, YEE Cezayir'deki üniversitelerde 2012'de Türkoloji Projesi'ni başlattı. Proje kapsamında halihazırda bine yakın lisans öğrencisi bulunurken, 30'a yakın öğrenci de yüksek lisans düzeyinde eğitimlerini sürdürüyor.

Cezayir hükümetinin aldığı seçmeli ders kararının 2018-2019 döneminde hayata geçmesinin ardından, Türkoloji bölümü yüksek lisans öğrencileri gelecek yıl mezun olmaları halinde kendi ülkelerinde Türkçe öğretmek için başvuruda bulunabilecek.

3 üniversiteyle daha protokol imzalanacak

Cezayir'de YEE tarafından görevlendirilen halihazırda 11 öğretim üyesi bulunuyor.

Başkent Cezayir'de yer alan Cezayir-2 Üniversitesi ve Konstantin şehrindeki Emir Abdulkadir Üniversitesi ile Türkoloji Protokolü bulunan YEE'nin, 3 üniversiteyle daha protokol imzalaması bekleniyor. Media şehrindeki Media-Yahia Fares Üniversitesi, Oran şehrindeki Ahmed Ben Bella Üniversitesi, Tilemsen şehrindeki Abubekir Belkaid Üniversitesi ile YEE'nin görüşmeleri devam ediyor.


Kaynak: AA

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.