Suriye uçakları çarşı merkezini vurdu

Suriye'nin Haseke kentinde rejim askerleri ile PYD'nin silahlı kanadı YPG arasında yaşanan çatışmalar şiddetlenirken kent merkezi savaş uçakları tarafından vuruldu. Çarşı merkezi ve güvenlik noktalarının bombalanmasının ardından aralarında sivillerin de olduğu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Haseke'de çatışmalara İran askerlerinin de katıldığı ileri sürülürken El Newşa mahallesinin yüzde 90'ı YPG'nin denetimine geçti.

Suriye uçakları çarşı merkezini vurdu
19 Ağustos 2016 Cuma 21:13

Haseke'de Esad güçleri ile YPG/YPJ ve Asayiş güçleri arasında üç gün önce başlayan çatışmalar kent merkezi, Mesayakin, Merşo Petrol istasyonu çevresi, Beyrut köprüsü, Zihurin ve Doğu Neşwa mahallesinde sürmeye devam ediyor. Suriye rejim güçlerinin çatışmalarda çok sayıda kayıp vermesi ve bazı noktalar ile Neşwa mahallesinin yüzde 90'ının YPG'nin denetimine geçmesi üzerine savaş uçakları devreye girdi. Önceki gün savaş uçakları birçok noktayı vururken dün öğleden sonra ise Çarşı merkezi, sivil yerleşim yerleri ve güvenlik noktaları vuruldu. Hava saldırılarına devam ederken karadan top ve havan atışları ile Suriye rejim güçleri de destek veriyor. 

YPG sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre;
 "18 Ağustos’ta, Suriye rejim savaş uçakları Haseke’yi ve asayiş noktalarını bombaladı. Şehre ağır silahlar ve havan toplarıyla bombardıman yapıldı. Saldırıda onlarca sivil şehit oldu ve çok sayıda kişi yaralandı" ifade edildi. Halkın kent merkezinde konuraklı yerlere sığınmaya çalıştığı, bazı ailelerin ise göç ettiğinin altı çizilirken açıklamada, "Daha önce de asayiş ve Suriye askerleri arasında çatışma çıkmış ama uçaklar kullanılmamıştı" denildi. YPG Sözcüsü Redur Halilise, rejimin, YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’i Menbic’den çıkarmasını kendi yenilgisi olarak gördüğünü ifade etti.

Suriye uçaklarının bombardımanında YPG'ye ait üç karargah vurulurken sivil yerleşim birimlerinin bombalanması nedeniyle dördü çocuk, yedi sivil hayatını kaybetti, 45 sivil ise yaralandı. Çatışmalarda ayrıca 14 rejim askeri ve sekiz YPG'li öldü. Çok sayıda rejim askerinin YPG'liler tarafından esir alındığı bilgisi verilirken çatışmalara İran askerlerinin de katıldığı iddia edildi. 

Suriye Demokratik Güçleri'nce IŞİD'ten alınan Menbiç'in sivil yönetime devredilmesinin ardından güvenlik, DSG güçleri tarafından Menbiç Askeri Meclisi yapılanmasına devredildi. Menbiç Askeri Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Demokratik Suriye Güçleri (DSG), özgürleştirilen köylerin ve kent merkezindeki noktaların savunma ve güvenliğini güçlerimize devretmiştir" ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.