Nutella'da kanserojen yağ çıktı iddiası- Raflardan iniyor mu?

Palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha zararlı ve kanserojen olduğunun açıklanmasının ardından İtalya'da palmiye yağı içeren Nutella kavanozları raflardan inmeye başladı.

Nutella'da kanserojen yağ çıktı iddiası- Raflardan iniyor mu?
13 Ocak 2017 Cuma 22:05

EFSA'nın palmiye yağında kanserojen olduğuna ilişkin raporundan sonra Avrupa'daki marketler Nutella da dahil içinde söz konusu yağı içeren ürünleri raftan kaldırma kararı aldı.

Palmiye yağı ile ilgili yapılan araştırma sonucu 2016 yılında Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu'nun (EFSA), Mayıs 2016'da yayınladığı palmiye yağının kanserojen olduğuna dair raporunun ardından Avrupa'da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldı. 

Bazı yemek zincirlerinin de içinde bulunduğu çok sayıda şirket, palmiye yağını ürünlerinden çıkaracağını açıklarken Nutella'nın üretici firması Ferrero ise marketlerin aldığı karar üzerine karşıt kampanya başlattı. Lezzetinin değişeceği gerekçesiyle dünyaca meşhur Nutella isimli çikolata-fındık ezmesi ürününde palmiye yağını kullanmaya devam etti ama İtalya’daki satışlarının son 12 ayda yüzde 3 düşmesi üzerine palmiye yağını savunan reklâm kampanyaları düzenlemeye başladı.

Bir televizyon reklamı yayınlayan şirket, palmiye yağının tehlike oluşturmayacağı şekilde kullanıldığını ileri sürerek, söz konusu yağı diğer yağlarla ikame etmenin ürünün niteliğini değiştireceğine dikkat çekti. Ferrero'nun Nutella'da kullandığı yağı değiştirmesi durumunda, yıllık maliyetinin 8-22 milyon dolar artacağı iddia ediliyor.

Ancak artan kamuoyu baskısı karşısında bu kez de marketler palmiye yağı kullanılan Nutellaları raflardan indirmeye başladı.

FERRERO TÜRKİYE'DEN BASIN AÇIKLAMASI GELDİ

Haberlerin ardından Ferroro Türkiye, basın açıklaması yaptı. Açıklamada

" Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), 200 derece üzerinde ısıtılan palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu açıklamasının ardından, İtalya'da palmiye yağı içeren Nutella kavanozlarının raflardan inmeye başladığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Nutella kesinlikle kanserojen madde içermemekte ve EFSA’nın açıklamaları Nutella’ya yönelik değildir. Ayrıca Nutella hiçbir ülkede raflardan indirilmemiştir. İtalyan süpermarket zinciri ‘Coop’ kendi markasını raflardan çekmiştir.

Hem Türkiye hem de Dünya’da gıda ürünlerinde kullanılabilecek bitkisel yağ çeşitleri yasal mevzuatlar ile belirlenmiştir. Palm yağı bu anlamda Avrupa Birliği mevzuatlarına da uygun olarak çikolatalar, kekler,bisküviler, dondurmalar, cipsler gibi pek çok farklı ürün grubunda ülkemizde de kullanılmaktadır.

EFSA’nın raporu, çok sayıda gıda ürünü ve yağlar üzerindeki kontaminantlara yönelik analizleri içermektedir. Hazırlanan raporda, kontaminantların varlığının, kullanılan sıvı ve katı yağların yanı sıra, bunların maruz kaldığı işlemlerle ilgili olduğunu da bildirmiştir. EFSA’nın raporu Nutella’ya yönelik değildir. Ferrero olarak tüm ürünlerimizin güvenli olduğu hususunu bir kez daha vurgular ve Nutella’nın İtalya başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın dört bir yanında satışlarına düzenli olarak devam ettiğini belirtiriz." denildi.

PALMİYE YAĞI NEDEN ZARARLI?

Rapora göre palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.