Kurallara uymayana 250 bin dolar ödül

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan açıklamada, kurallara uymayan bir kişi veya gruba 250 bin dolar (940 bin lira) ödül verileceği duyuruldu.

Kurallara uymayana 250 bin dolar ödül
09 Mart 2017 Perşembe 21:58

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) kurallara uymayan bir kişi veya gruba 250 bin dolar (940 bin lira) ödül verileceğini duyurdu.

MIT'nin Medya Laboratuvarının internet sitesinden yapılan açıklamada, kurallara direnen bir kişi ya da grubun 250 bin dolar ile ödüllendirileceği bildirildi.

Açıklamada, "İnsanların kurallardan bıkkınlığını fark ettikten sonra onlara nasıl faydalı olabileceğimizi düşündük. Etik kurallara karşı koyma, topluma yararlı olmak için normlara ve kanunlara meydan okumayı amaçlıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Sitede yayımlanan videoda konuşan Medya Laboratuvarı Müdürü Joi İto, "Size söyleneni yaparak değil otoriteyi sorgulayarak Nobel Ödülü alabilirsiniz." dedi.

Toplum ve kurumların, kaostan uzak olacak şekilde bir düzene dayalı olduğu vurgulanan ödül açıklamasında, işlevsellik açısından bu katı yapının, yaratıcılığı, esnekliği, değişimi ve nihayetinde toplum sağlığını vurabileceği belirtildi. Bunun akademi için olduğu kadar şirketler, hükümetler, bilim dalları ve yerel topluluklar açısından da geçerli olduğu kaydedildi.  

KESİNLİKLE ŞİDDET İÇERMEMELİ

Toplumu olumlu yönde etkileyecek 'kural yıkıcı' girişimlere verileceği belirtilen bu ödülü alabilmek için bazı kurallar da konuldu. Aday eylemlerin kesinlikle şiddet içermemesi gerekiyor.

Yaratıcılık, cesaret ve eylemin sorumluluğunu üstlenmek ise, aranan en önemli özelliklerin başında geliyor.

İto, ödül kararının temmuzda verildiğini ifade ederek, bu ödülün ülkedeki mevcut yönetime bir tepki olmadığını kaydetti.

Hangi dallardan aday olunabileceği konusunda ise herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Bilimsel araştırma, sivil hak ve özgürlükler, konuşma özgürlüğü ya da insan hakları gibi dallarda başvurular kabul ediliyor.
 
Ödülün kazananı ise Temmuzda duyurulacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.