Kıbrıs barışı çok yakın

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, Kıbrıs sorununu nihai olarak çözmek için son yıllardaki en iyi koşulların oluştuğunu söyledi.

Kıbrıs barışı çok yakın
10 Aralık 2015 Perşembe 16:30

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorununu nihai olarak çözmek için son yıllardaki en iyi koşulların oluştuğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile sık sık bir araya geldiklerini hatırlatan Eide, "Geçtiğimiz aylarda görüşmelerde elde ettiğimiz başarılar bana cesaret verdi. Bence bu istikamette gidilirse gerçekçi bir şans var. Bu, Kıbrıs sorununu nihai olarak çözmek için muhtemelen son yıllardaki en iyi şans" dedi.

Her iki liderin de görüşmelerde dış etmenlere bakmaksızın geçmişten bu yana süregelen problemlere yeni çözümler bulduklarını ifade eden Eide, süreçte liderler dışında görüşmeleri yürüten her iki kesimin müzakere ekibinin de "sağlam bir güven" zemini oluşturduğuna vurgu yaptı.

Adada yeniden gündeme gelen referandumun takvimiyle ilgili görüşmelerin de olduğu bilgisini veren Eide, adada referandum yapılmasından çok, her iki liderin de ada halkını çözüm konusunda ikna etmesinin öncelikleri olduğunu ifade etti.

Eide, "Eğer bir kesim referandumda "hayır" derse o zaman bu planın işe yaramadığı anlamına gelir. Bu da ciddi bir şekilde fırsatın kaçırılması demektir. Kıbrıs konusunda uzun zamandır barışa hiç bu kadar yaklaşılmadı. Taraflar kartlarını oynayarak her iki toplumdan da referandum için iki “evet” cevabı çıkartabilir. Her iki liderle de yakından çalışıyorum, anlaştıkları ve anlaşamadıkları konular oluyor. Ama müzakerelerde her iki lider de gerçekten bu kez çözüme ulaşmak için çalışıyor" dedi.


Etiketler; #dünya
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Artık barış olsun.