Gambiya ve Tanzanya'da çocuk evliliği yasaklandı

İki Afrika ülkesinde çocuk yaşta evlilikler yasaklandı. Gambiya ve Tanzanya'da 18 yaş altı evliliklere karşı ağır cezalar getirildi.

Gambiya ve Tanzanya'da çocuk evliliği yasaklandı
09 Temmuz 2016 Cumartesi 14:42

18 yaş altı evliliklerin yoğun olarak yaşandığı Gambiya ve Tanzanya'da çocuk evlilikleri yasaklandı. Artık bu iki Afrika ülkesinde18 yaş altı evliliklere karşı ağır cezalar getirildi.

Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh yaptığı açıklamada, 18 yaşından küçük kızlarla evlenen kişilerin 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağını belirtti. Ramazan bayramı kutlamalarında konuşan Jammeh, bu tür evlilikleri onaylayan ebeveynler ve imamların da hapis cezası alabileceklerini belirtti.

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Örgütü) rakamlarına göre Gambiya'da kız çocuklarının yüzde 46'sı 18 yaşın altında evlendiriliyor. 

Tanzanya'da da Yüksek Mahkeme 18 yaş altındaki kız ve erkeklerin evlenmesini yasadışı ilan etti. Ülkede önceki yasalara göre, 14 yaşından büyük çocuklar ailelerinin rızası ile evlenebiliyordu. Ülkede kız çocuklarının yüzde 37'si 18 yaşına gelmeden evleniyor.

Cumhurbaşkanı Jammeh, "Ciddi olup olmadığımı merak ediyorsanız, yarın bir evlenin de görün" şeklinde konuştu.

Geçen yılın Aralık ayında Jammeh, artık İslamda ve modern toplumda yeri olmadığını söyleyerek kadın sünnetini yasaklamış ve yasağı ihlal edenlerin üç yıla kadar hapisle cezalandırılacaklarını açıklamıştı.

UNICEF rakamlarına göre nüfusu ağırlıkla Müslüman olan Gambiya'da kadınların üçte ikisi sünnet edilmiş.

Kaynak:BBC Türkçe

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.