En uzun ömürlü omurgalı ödülü'nü Grönland köpekbalığı aldı!!!

En yaşlı omurgalı ödülü bu sefer dev kaplumbağaya veya Grönland balinasına gitmedi. Rekoru Grönland köpekbalığı kaptı.

En uzun ömürlü omurgalı ödülü'nü Grönland köpekbalığı aldı!!!
09 Eylül 2016 Cuma 23:24

1501 ile 1744 yılları arasında doğduğu saptandı. Bu köpekbalıkları 150 yaşında buluğ çağına erişiyor.

Daha önce bu unvan, en çok 211 yaşına kadar yaşadığı saptanan Grönland balinalarına aitti.

Yaşam ömürleri 400 yıla kadar uzayabilen bu canlıların ortalama yetişkin yaşam ömrü iki yüzyıl kadar.

Grönland köpekbalıklarının yaşam alanları Kuzey Atlantik denizinin 2 kilometre kadar altında. Bu canlılar hakkında pek bir araştırma yapılmasa da dünyanın en yavaş köpekbalıkları olduğu biliniyor.

Balıkların yaşları genellikle gözlerindeki kireçlenmiş dokular ile hesaplanıyor, fakat Grönland köpekbalıklarında bu doku olmadığından test edilemedi.

Irk içerisindeki dişiler ekeklerden her zaman daha büyük olduğundan, araştırma için de ortalama boyutları 4-5 metreyi bulan dişiler seçildi.

Science dergisinde Nielsen köpekbalıklarının ortalama yaşam sürelerinin 272 yıl olduğunu ve erişkinlik hallerine 156 ile 179 yıl arasında ulaştıklarını yayınlamıştı. 

Bilinen en yaşlı köpekbalığı ortalama 329 yaşındaydı. Fakat keşfedilen yetişkin dişi köpek balıklarının ortalama boyu 5 metre uzunluğundaydı ve yaşları 4 asırdan fazlaydı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.