BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye kınama

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi şiddetle kınayan bir basın bildirisi yayımladı. Konsey üyeleri, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar için karar tasarısı çalışması başlatılması konusunda anlaşmaya vardı

BM Güvenlik Konseyi'nden Kuzey Kore'ye kınama
06 Ocak 2016 Çarşamba 23:40

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Kuzey Kore'nin yer altında hidrojen bombası denemesinde bulunduğunu iddia etmesi üzerine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pyongyang yönetimini şiddetle kınayarak, yeni yaptırımlar uygulanması için çalışma başlatılması kararı aldı.  

BM'nin ocak ayı dönem başkanı Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli başkanlığında kapalı toplantıda bir araya gelen BMGK üyeleri, Kuzey Kore'yi denemesinden dolayı "şiddetle" kınayan basın bildirisi yayımladı.  

Büyükelçi Rosselli toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesine karşı yeni yaptırımlar uygulanması için kapsamlı bir Konsey kararı alınması için derhal çalışma başlatılacağını bildirdi.

BMGK'nın basın bildirisinde, Kuzey Kore'nin yaptığı en son denemeyle 1718 (2006), 1874 (2009), 2087 (2013) ve 2094 (2013) sayılı Konsey kararlarını "açıkça" ihlal ettiği ve bunun uluslararası barışa tehdit anlamına geldiği kaydedildi.

Yapılan bildiride Konsey üyelerinin, Kuzey Kore'nin başka bir nükleer deneme yapması durumunda "başka önemli tedbirler" alma yönündeki kararlılıklarını bildirdiği vurgulandı.

Ayrıca, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması konusunun uluslararası toplumla görüşülüp, gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.