Avrupa'da ırkçılık yükseliyor

Paris'teki terör saldırılarının ardından Avrupa'da yeni bir İslamofobi dalgasının yükselmesinden endişe ediliyor.

Avrupa'da ırkçılık yükseliyor
19 Kasım 2015 Perşembe 15:49

Paris'teki terör saldırılarının ardından, milyonlarca Müslümana ev sahipliği yapan Avrupa, İslamofobi sınavı veriyor. 

Fransız devriminin özgürlük, eşitlik, kardeşlik ilkelerini simgeleyen 3 rengiyle Fransız bayrağı, “yaralı” ülkeyle dayanışma gösterilerinde bütün kıtayı sararken, yeni ortamda bu ilkeler Avrupa Müslümanları için geçerli kalabilecek mi sorusu gündemde.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’te 129 kişinin öldürüldüğü, DAEŞ tarafından üstlenilen saldırının ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, “Medeniyetler savaşına girmiyoruz çünkü bu katiller herhangi bir medeniyeti temsil etmiyor” dese de hükümetten gelen imam ve camilere yönelik demeçler, Fransa ve genel olarak Avrupa’daki Müslümanların geleceğine ilişkin soru işaretlerine yol açtı. 

Başbakan Manuel Valls’ın “Fransa’nın bütün radikal imamları sınır dışı etmesi gerektiği”, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’ün de "nefret yayan camileri" kapatacaklarını ilişkin açıklamaları, Paris saldırılarının ardından güvenlik odaklı politikaların belirleyici olacağı yeni sürecin, Müslümanlar açısından zorlu bir döneme yol açacağının işaretlerini verdi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.