Amerikan sağlık sistemi gelişmiş ülkeler içinde son sırada yer alıyor

ABD, dünyada sağlık sistemine en fazla harcama yapan ülke olmasına rağmen performans ve hizmet kalitesi açısından diğer gelişmiş ülkeleri çok geriden takip ediyor.

Amerikan sağlık sistemi gelişmiş ülkeler içinde son sırada yer alıyor
13 Ocak 2016 Çarşamba 12:03

WASHINGTON (AA) - ABD, dünyadaki en pahalı sağlık sistemine sahip olmasına karşın hizmet kalitesi ve verimliliği açısından gelişmiş ülkeler arasında sonuncu sırada yer alıyor. Başkan Barack Obama'nın neredeyse 6 yıl önce yürürlüğe koyduğu sağlık reformunun, Cumhuriyetçiler tarafından hala iptal edilmeye çalışılması ise Amerikalıların sağlığının siyaset malzemesi yapıldığı eleştirilerini beraberinde getiriyor.

ABD Kongresi’nin, kamuoyunda "Obamacare" olarak bilinen "Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasası"nın iptalini öngören yasa teklifini 62. denemesinde kabul etmesi, gözlerin bir kez daha ülkenin verimsiz sağlık sistemine çevrilmesine yol açtı.

Başkan Obama, yıllardır süren şiddetli tartışmalardan sonra beklendiği gibi Cumhuriyetçilerin yasa teklifini hiç tereddütsüz veto etti. Buna karşın Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan, Obamacare’e karşı mücadele etmekten yılmayacaklarını ve alternatif bir sağlık yasası için çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Politikacıların, mevcut sağlık sisteminin verimliliğini artırma yolları yerine ideolojik konuları tartışması ise halk arasında tepki uyandırıyor. Amerikalılar, uzun süredir sağlık hizmetlerine dünyadaki en yüksek fiyatları ödemelerine karşılık aynı düzeyde kaliteli hizmet alamamaktan şikayet ediyor.

Hem en pahalı hem en verigelişmiş ülkelermsiz

Sağlık alanında önde gelen kuruluşların verileri ve araştırmaları da Amerikan halkının şikayetlerinde haklı olduğunu ortaya koyuyor.

Merkezi New York'ta bulunan Commonwealth Fund adlı bağımsız araştırma enstitüsünün, geçen yıl yayımladığı bir rapora göre, ABD sağlık sistemi hizmete ulaşım, hizmet kalitesi, verimlilik ve eşitlik gibi konularda 11 gelişmiş ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve OECD verilerine dayanarak hazırlanan araştırmadaki diğer ülkeleri, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, İsveç, İsviçre ve İngiltere oluşturuyor. Raporda, ABD'nin yılda kişi başına 8 bin 508 dolarlık sağlık harcamasıyla bu ülkelerden bazılarını ikiye katlaması özellikle göze çarpıyor.

11 ülke arasında hizmet kalitesi açısından birinci olan İngiltere'de kişi başına düşen yıllık sağlık harcaması 3 bin 405 dolar, ikinci İsviçre'de 5 bin 643 dolar, üçüncü İsveç'te 3 bin 925 dolar, dördüncü Avustralya'da 3 bin 800 dolar ve beşinci Almanya'da 4 bin 495 dolar seviyesinde bulunuyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım


Kaynak: AA

Etiketler; #dünya
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Yapamıyorlar bize gelsinler.